Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eddy Merckx geeft naam aan bergprijs LBL Challenge

De 5de editie van de Liège-Bastogne-Liège Challenge gaat op 25 april van start in 'Les Halles des Foires de Liège'. De Grand Prix Montagne (GPM) wordt in een nieuw jasje gestoken. Wielerlegende Eddy Merckx verleent zijn naam aan de GPM.

De toertocht, die gereden wordt de dag voor de wedstrijd voor profs, kon vorig jaar op bijna 8000 deelnemers uit alle hoeken van de wereld rekenen. Vanaf dit jaar ligt de startplaats van het sportieve massa-event in ‘Les Halles des Foires de Liège’. Deze startplaats biedt meer comfort, parkeergelegenheid en veiligheid voor alle deelnemers.

De ultieme uitdaging op 25 april is de 273 km uitrijden die de profs de dag nadien zullen afwerken. De tochten van 75 en 156 km bieden dan weer iedereen de kans om enkele mythische hellingen van de finale van La Doyenne te overwinnen.

GPM EDDY MERCKX

Wie anders dan levende wielerlegende Eddy Merckx mocht zijn naam verbinden aan de Grand Prix Montagne. De Kannibaal zal op 25 april persoonlijk aanwezig zijn in Luik om de deelnemers aan te moedigen. Merckx won La Doyenne maar liefst 5 keer tussen 1969 en 1975. Als ultiem eerbetoon kreeg hij een standbeeld op de flank van de Stockeu. Het is op deze beklimming, met pieken tot 21%, dat Merckx de basis legde voor 3 van zijn 5 overwinningen in La Doyenne.

De klimtijd en video van de passage op de top wordt elektronisch geregistreerd op 5 mythische beklimmingen. En dit door middel van een chip die je samen met je persoonlijk identificatieplaatje krijgt aan de start. Elke afstand krijgt een eigen GPM Eddy Merckx. Dit zijn de getimede beklimmingen (klik op elke helling voor profiel, kaartje, gegevens en Strava-segment!):

Côte de Stockeu: 1000m – 11,0%

Col du Rosier: 3900m – 6,0%

Côte de La Redoute: 1900m – 8,0%

Côte de la Roche aux Faucons: 1400m – 9,9%

Côte de Saint-Nicolas: 1200m – 7,6%

INTERNATIONAAL

Meer dan 26 landen en 39 nationaliteiten zijn momenteel vertegenwoordigd. Net als in de echte wedstrijd zal er tijdens de 3 verschillende tochten een mengelmoes van talen en accenten te horen zijn. De 6 best vertegenwoordigde landen zijn: Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië.

DEELNEMEN

De inschrijvingen voor de Liège-Bastogne-Liège Challenge zijn nog open tot en met 13 april. Inschrijven kan via www.lblchallenge.be. Het is mogelijk om je ter plaatse in te schrijven. Let op, dit is dan wel aan een verhoogd tarief.

Liège-Bastogne-Liège Challenge is een co-organisatie van Golazo sports en Amaury Sport Organisation. In samenwerking met de sportraad van de provincie Luik.