Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eerste ploeg die met 1x en schijfremmen rijdt

Aqua Blue Sport wordt komend seizoen de eerste ploeg die exclusief gebruikmaakt van een racefiets met enkel tandwiel vooraan en schijfremmen. De 3T Strada zal dan ook een opgemerkte verschijning in het peloton zijn.

Aqua Blue Sport krijgt een 3T Strada in passende kleuren: blauw en goud. De speciale fiets wordt afgemonteerd met Sram Force 1, een groep met een enkel tandwielblad vooraan. Dat moet het schakelen vereenvoudigen. Al stellen velen zich vragen bij het nut van een 1x in het profwielrennen. Je kunt dan wel een cassette met ruime vertanding monteren (zoals de twee nieuwe cassettes die 3T zelf aanbiedt), zodat je groot genoeg kunt schakelen voor de sprint en klein genoeg voor het klimmen, maar dan zit je onvermijdelijk met grote gaten tussen de verschillende tandjes.

Jason Philips, Sponsorship Director bij Sram, ziet het in elk geval zitten: “Toen 3T het eerste raceframe lanceerde dat volledig gemaakt was voor 1x en Aqua Blue Sport dat als hun teamfiets koos voor 2018, wisten we dat we deel wilden uitmaken van dit project. Dit past bij onze productinnovaties en zowel 3T als Aqua Blue Sport zullen de perfecte partners zijn om onze 1x-aandrijfopties tot in het extreme te testen.”

Rene Wiertz, CEO van 3T, gelooft dat de verbintenis met Sram ervoor zal zorgen dat Aqua Blue Sport succesvol zal blijven in 2018: “Sram is onze favoriete aandrijving sinds we de Strada eerder dit jaar hebben gelanceerd (logisch, want de Amerikanen zijn de enigen die een echt 1x-racesysteem hebben, red.) en we zijn enthousiast om samen met hen Aqua Blue Sport van fietsen te voorzien. Met alle ontwikkelingen die aan de gang zijn bij 3T en Sram, zijn we zeker dat we de ploeg een echt voordeel zullen kunnen opleveren en de fans iets om de komende jaren naar uit te kijken.”

Nu is het enkel reikhalzend uitkijken naar de eerste kilometers. In onze ogen is het al zeker wachten op de komst van 12-speed voor de 1x-systemen een echt volwaardige optie voor racefietsen zijn, maar Aqua Blue Sport mag altijd ons ongelijk bewijzen. Wij zijn alvast blij dat het peloton een opvallende fiets rijker is. Naast die 1x en schijfremmen laat de 3T Strada trouwens ook toe om bredere banden te monteren.