Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eindelijk Alaphilippe in Luik-Bastenaken-Luik?

Wint Julian Alaphilippe dit jaar dan toch eindelijk zijn droomkoers? Het zou best kunnen, want de wereldkampioen stemde heel zijn voorjaar af op Luik-Bastenaken-Luik. Dat de 29-jarige Fransman nog nooit triomfeerde in ‘La Doyenne’ – een wedstrijd die nochtans op zijn lijf geschreven is – mag een wonder heten. Al is hij lang niet de enige gedoodverfde winnaar die in het recente verleden (voorlopig) naast een Monument greep …

Toen Julian Alaphilippe als 22-jarig piepkuiken tweede werd in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik leek de toekomst hem toe te lachen in de Ardennenklassiekers. Op de Muur van Hoei loste ‘Juju’ de verwachtingen intussen al drie keer in, maar in ‘La Doyenne’ wilde het vooralsnog niet lukken. Sinds zijn debuut in 2015 was Alaphilippe enkele keren dicht bij de zege, maar toch liep het telkens mis. In 2018 profiteerde Bob Jungels van het uitgekookte ploegenspel bij Quick-Step, in 2020 juichte Alaphilippe te vroeg (en werd hij gedeclasseerd voor een bedenkelijk uitwijkmanoeuvre) en in 2021 werd hij in extremis gevloerd door Tadej Pogacar. Breekt de wereldkampioen dit jaar eindelijk de ban bij zijn zevende deelname (vaak een geluksnummer)? Of dreigt het een eeuwig net-nietverhaal te worden?

Sagan in Milaan-Sanremo

Op zijn 29 jaar behoort Alaphilippe nog steeds tot de wereldtop in het explosieve klimwerk, maar ook voor hem begint de tijd stilaan te dringen. Want elke kans die verkwanseld wordt, is definitief verkeken. Vraag dat bijvoorbeeld maar aan Peter Sagan. Wie de kwaliteiten van de drievoudige wereldkampioen kent, weet dat een koers als Milaan-Sanremo hem als gegoten zit. En toch prijkt zijn naam nog altijd niet op de erelijst. Met zeven top 4-plaatsen op twaalf deelnames oogt de balans indrukwekkend, maar winst was ‘Sterke Peter’ nog niet gegund. Vooral de sprintnederlagen tegen Gerald Ciolek (2013) en Michal Kwiatkowski (2017) liggen ongetwijfeld zwaar op de maag.

Van Avermaet in Ronde van Vlaanderen

Een ander voorbeeld is Greg Van Avermaet in de Ronde van Vlaanderen. ‘Gouden Greg’ stond vier keer op het podium, maar nog nooit op het hoogste schavotje. Alle andere kasseiklassiekers schreef hij op zijn naam, maar ‘Vlaanderens Mooiste’ zal (allicht) voor altijd het hiaat op zijn erelijst blijven. In 2014 had hij de zege nochtans voor het grijpen, ware het niet dat Stijn Vandenbergh niet mocht meewerken van de ploegleiding van Omega Pharma – Quick-Step toen ze samen ten aanval trokken. Waarna Sep Vanmarcke het gat dichtte dankzij het tactische gepoker van Fabian Cancellara, die het vervolgens droog afmaakte in de sprint. In 2017 gooide de beruchte valpartij op de Oude Kwaremont met Peter Sagan en Oliver Naesen roet in het eten. Zo bleef eenzame vluchter Philippe Gilbert buiten schot en runner-up Van Avermaet verweesd achter.

Vanmarcke in Parijs-Roubaix

Dat Sep Vanmarcke nog nooit Parijs-Roubaix won, mag eveneens verbazen. “Nog nooit iemand zo snel over de stenen zien rijden als Vanmarcke”, beweerden kenners jarenlang, maar een zege in de ‘Helleklassieker’ leverde dat de onfortuinlijke West-Vlaming helaas niet op. In de jaren dat zijn kansen niet gefnuikt werden door pech beet Vanmarcke een paar keer nipt in het stof. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog de editie van 2016, toen Vanmarcke op de piste in Roubaix onbewust de deur dichtdeed voor Tom Boonen en Mathew Hayman de zege wegkaapte. Maar ook de sprintnederlaag tegen Cancellara in 2013 is gedenkwaardig. Vooral vanwege de bittere tranen en de profetische woorden in het nabeschouwende interview: “Wie weet krijg ik nooit nog zo’n kans.” De geschiedenis heeft Vanmarcke (voorlopig) gelijk gegeven …

Valverde in Ronde van Lombardije

Naast een Monument grijpen dat je op papier uitstekend ligt: het kan de beste overkomen. Zelfs Alejandro Valverde! De Spanjaard was jaren heer en meester in de Ardennenklassiekers en andere klimwedstrijden, maar vreemd genoeg ontbreekt de Ronde van Lombardije op zijn rijkgevulde palmares. ‘El Imbatido’ werd liefst drie keer tweede in de koers van de vallende bladeren! In 2013 moest hij zijn meerdere erkennen in Joaquim Rodriguez, in 2014 in Daniel Martin en in 2019 in Bauke Mollema. Voorts vergaarde Valverde ook nog een vierde, vijfde en zesde plaats in Lombardije. Straffe statistieken, maar (nog) geen kers op de taart! Hopelijk voor Alaphilippe moet hij op termijn niet dezelfde conclusie trekken over Luik-Bastenaken-Luik …

PROGRAMMA

Luik-Bastenaken-Luik mannen

  • Datum: zondag 24 april
  • Afstand: 257,1 kilometer
  • Start: 10u20 op de Quai des Ardennes in Luik
  • Finish: omstreeks 16u30 op de Quai des Ardennes in Luik
  • Vanaf 14u30 live op één en vanaf 13u30 op Eurosport

Luik-Bastenaken-Luik vrouwen

  • Datum: zondag 24 april
  • Afstand: 142,5 kilometer
  • Start: 08u40 op de Place Général Mc Auliffe in Bastogne
  • Finish: omstreeks 12u30 op de Quai des Ardennes in Luik
  • Vanaf 11u25 live op canvas en vanaf 11u35 op Eurosport

ZO WAS HET VORIG JAAR

Bekijk de highlights van Luik-Bastenaken-Luik voor mannen in 2021, met Tadej Pogacar als winnaar (Engelstalig commentaar).
Bekijk de highlights van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen in 2021, met Demi Vollering als winnares (Engelstalig commentaar).