Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eindelijk terug Ronde van Frankrijk voor vrouwen

Het bleef lang een lege plek op de kalender maar ASO-baas Christian Prudhomme heeft nu bevestigd dat er vanaf volgend jaar terug een Tour de France voor vrouwen komt.

In een interview met de Britse krant The Guardian heeft Prudhomme zelfs te verstaan gegeven dat er normaal dit jaar al een Tour voor vrouwen zou komen, maar de pandemie en de verschuiving van de Olympische Spelen naar 2021 gooiden stokken in de wielen. Met de terugkeer van deze wedstrijd, die al eens liep tussen 1984 en 1989, wil ASO inzetten op vrouwenkoers op een duurzame, toekomstgerichte manier, en dat houdt in dat er geen verlies mag worden gemaakt. De Fransman wijst er fijntjes op dat dit momenteel wel gebeurt in de ASO-koersen die momenteel al worden georganiseerd, zoals Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl en La Course.

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics en dus ook organisator van zowel mannen- als vrouwenkoersen, spreekt over ‘investeren in vrouwenwielrennen’ en ziet ook lichtpuntjes.

Het parcours zou minder steile beklimmingen bevatten dan dat van de mannen, een natuurlijker verloop kennen en “links hebben met het verleden, het heden en misschien de toekomst van de Tour”. Wat dat inhoudt, is nog koffiedik kijken, maar we hopen vooral op een attractief parcours en een mooi aantal etappes. Prudhomme mag dan wel vinden dat de top van het vrouwenwielrennen niet erg breed is, het is wel duidelijk dat de koersen leuk zijn om te volgen én keer op keer aan populariteit winnen.

Meer details zullen rond oktober worden vrijgegeven, wanneer ook de reguliere Tour de France wordt voorgesteld. Wel is al duidelijk dat de Ronde van Frankrijk voor vrouwen na die van de mannen zal plaatsvinden. Of dat betekent dat ze daags na de mannen, pas na de aankomst in Parijs of enkele weken nadien hun wedstrijd zullen kunnen rijden, is nog niet bekend.