Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

EK Veldrijden 2021 komt naar VAM-berg

Het Europees Kampioenschap veldrijden 2021 vindt definitief plaats in het Nederlandse Drenthe.  Daarmee krijgt Nederland voor de derde keer in vier jaar de organisatie van de continentale titelstrijd in het veld toegewezen. In 2018 en 2020 was Rosmalen gastheer. De VAM-berg in Wijster is het decor op 6 en 7 november. Op de eerste dag komen de elite-vrouwen, beloften-mannen en junior-vrouwen aan bod, een dag later is het de beurt aan de elite-mannen, beloften-vrouwen en junior-mannen.

De toekenning werd maandag officieel bekrachtigd in aanwezigheid van onder anderen UEC-voorzitter Enrico della Casa, KNWU-directeur Thorwald Veneberg en de Drentse gedeputeerde van sport Henk Brink. De laatste gaf in een speech aan blij te zijn met de komst van het Europees Kampioenschap. “De VAM-berg was bekend in Drenthe, is na het door Mathieu van der Poel gewonnen Nederlands kampioenschap (zie foto) ook al een begrip in Nederland en komt nu ook internationaal helemaal in de schijnwerpers te staan.  We zetten ons bovendien als wielerprovincie opnieuw op de kaart, we hopen op het ‘Dak van Drenthe’ een ouderwets wielerfeest te organiseren voor sporters, tv-kijkers en publiek.”

De toekenning van het EK Veldrijden 2021 aan Drenthe kwam tot stand door bemiddeling van Libéma Profcycling. De uitvoering is in handen van Courage Events in combinatie met de Stichting Wielerpromotie Oostermoer, de stichting achter de Superprestige in Gieten. Jantienus Warners – al jaren drijvende kracht achter de veldrit in Gieten – verwacht een loodzwaar EK. Zoals de VAM-berg al zorgde voor een bijzonder selectief NK op de weg in 2020 en een epische slotrit in de Healthy Ageing Tour. ”Ik denk dat de editie op de VAM-berg het zwaarste EK in jaren gaat opleveren”, vertelde hij bij de presentatie. “Je hoeft hier geen kunstmatige hindernissen op te werpen, het is op en af en geen meter vlak. In het gras hebben we alle ruimte, terwijl we ook naar wens stroken asfalt en de kasseienklim bij de finish in het parcours kunnen opnemen. Ik heb de parcoursen van veel EK’s gezien de afgelopen jaren, maar deze springt er écht uit. Het is mooi om daar met de organisatie van Gieten een bijdrage aan te kunnen leveren.”

De ronde wordt 2593 meter lang en kent een startstrook van 260 meter. Er is 642 meter asfalt voorzien en er liggen 145 meters aan kasseien in. Het diepste punt van het parcours is zestien meter, het hoogste 48 meter. Er moet elke ronde 645 meter lang geklommen worden. “Dit rondje gaat echt doorwegen. We krijgen mooie kampioenen” verwacht Warners.

Meer informatie is te vinden op www.ekveldrijden.nl.