Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ervaar zelf hoe ‘Koersen in de Groote Oorlog’ eraan toeging

Anno 2018 lijkt het onwezenlijk dat pakweg Chris Froome een week na de Tour verplicht wordt zijn koersplunje te ruilen voor een soldatenuniform, maar in 1914 is het voor de meeste Tourrenners bittere realiteit. Ervaar het zelf in 'virtual reality' in het Centrum Ronde van Vlaanderen!

Stel je voor, je stapt op je racefiets en rijdt zo terug in de tijd. Want hoe zou het zijn om in één sprong tussen de slagvelden van WO I te belanden? Om in de schoenen van een fietsheld uit die tijd te staan. Overvallen door de verwoestende oorlog om je heen.

De tentoonstelling ‘Koersen in de Groote Oorlog’ laat het je meemaken. Met de virtual reality experience word je naar die periode gebracht om je precies te laten zien wat wielrenner Paul Deman meemaakte op zijn smokkeltochten. In zijn spoor fiets je mee doorheen de Vlaamse Slagvelden. Rij wat sneller, want de Duitsers zitten je op de hielen!

Door de ogen van Paul Deman

De expositie vertelt je de indrukwekkende geschiedenis aan de hand van persoonlijke verhalen. Kijk mee met wielrenner Paul Deman, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913 en spion tijdens WO I met uiteindelijk flink wat geluk. In zijn fietskader verstopte boodschappen brengt hij van het bezette België naar het neutrale Nederland.

Daarnaast zien we het belang van de fiets in de oorlog; overal inzetbaar voor het uitvoeren van snelle acties.

Persoonlijke verhalen van vergeten helden

Koersen in de Groote Oorlog blaast het stof van oude verhalen. Verhalen over soldaten op de fiets, gesneuvelde Tourwinnaars en koersen in krijgsgevangenkampen.

Over François Faber, eerste buitenlandse Tourwinnaar, anoniem gestorven in de loopgraven.

Ottavio Bottecchia, metselaar die een campionissimo werd, in mysterieuze omstandigheden overleden. Henry George, olympisch kampioen en tijdens de oorlog met een Belgische pantsereenheid de wereld rondtrekkend. Maar ook over Hélène Dutrieu, stuntvrouw, rallyrijder, piloot én topwielrenner.

Vertrekpunt is de Ronde van Vlaanderen in 1913. Via de Ronde van Frankrijk in 1914 reis je verder naar het eindpunt in 1919, de Omloop der Slagvelden.

De Belgische broodrenners die tijdens WO I om het leven kwamen, krijgen een mooi podium en eerbetoon aan de hand van authentieke foto’s. En voor de ‘diehard’ geschiedenisfreak is er een uitgebreide databank.

Laat je meenemen en inspireren door de verschillende wielerhelden. Wie deze unieke virtual reality experience wil meemaken kan terecht in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.