Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

EUROBIKE: Canyon stelt nieuwe pareltjes voor

Tijdens Eurobike stelde Canyon de nieuwe collectie voor, met enkele speciale nieuwe modellen bij. Canyon heeft voor 2017 hoofdzakelijk gekozen om van een aantal duurdere modellen een betaalbaardere versie uit te brengen, maar we zien ook racefietsen met discs.

Mountainbikes
Nog niet zo lang geleden werd de Exceed CF SLX gepresenteerd maar nu hebben ze het gamma van de Exceed aangevuld met de Exceed CF SL. Het frame van beide modellen is identiek maar het verschil schuilt in de carbon lay-up. Het frame is daardoor iets zwaarder (1050 gram in maat M). Prijzen zijn nog niet geheel bekend maar verwacht wordt dat er al een Exceed CF SL voor iets meer dan 2000 euro verkrijgbaar zal zijn.

De Canyon Nerve heeft een naamsverandering ondergaan en heet vanaf nu Canyon Neuron. Behalve de naam blijft het frame ongewijzigd. Wel zijn bij de onderdelen de nieuwe versies gemonteerd en is dus weer met de tijd meegegaan.

De Grand Canyon was voorheen verkrijgbaar in zowel carbon als aluminium. Doordat er door de Exceed vrij veel overlapping was binnen het assortiment is de carbon uitvoering verdwenen en zal dus nog alleen een aluminium variant verkrijgbaar zijn.

Verder zien we een nieuw downhillmonster, de Sender. Deze fiets wordt onder andere bereden door Belgisch freeridetalent Thomas Genon. Het frame is volledig van carbon om het gewicht toch laag te houden. De bekabeling loopt volledig intern en dat is vrij ongebruikelijk bij downhillfietsen omdat deze vaak luidruchtig tegen de binnenkant van het frame tikken. Daar hebben ze bij Canyon een goede oplossing voor bedacht. Ze hebben de binnenkant van het frame voorzien van een schuimlaag waardoor alle kabelgeluiden geëlimineerd worden. Ook kan de geometrie van het frame aangepast worden. De achterbrug kan op kort (430mm) of lang (446 mm) gezet worden. Ook bij het balhoofd kan de geometrie aangepast worden op 62, 63 of 64 graden. Dat verandert het gedrag van de fiets aanzienlijk, zodat je de aanpassing snel en makkelijk kunt doen voor het terrein waar je je bevindt. Geen enkel parcours is immers hetzelfde.

Racefietsen
De Canyon Ultimate CF SLX en de Aeroad CF SLX zijn vanaf februari/maart verkrijgbaar met schijfremmen. Bij beide modellen is de lay-up van het frame aangepast zodat ze de krachten van de schijfremmen kan weerstaan zonder dat de positieve eigenschappen van beide frames verloren gaan. Zowel de Ultimate als Aeroad Disc zijn al enige tijd getest door de profs van Katusha en Movistar. Beide teams en Canyon blijven toekomst zien in schijfremmen en zijn zo goed als overtuigd dat ze binnenkort weer ingezet kunnen worden tijdens UCI-wedstrijden.

Ook de Speedmax CF SLX krijgt er een betaalbaar broertje bij, De Speedmax CF. Net als bij de Exceed CF SL is onder andere de carbon lay-up anders. Hierdoor word het frame wel iets zwaarder, maar de prijs wordt aanzienlijk gereduceerd en is daardoor toegankelijker voor een breder publiek. Ook is de fiets een klein beetje minder aerodynamisch doordat de remhoeven op de traditionele wijze gemonteerd zijn. Bij de Speedmax CF SLX is de voorrem afgeschermd door een aerodynamische kap en de achterrem gemonteerd aan de onderzijde bij het bottombracket. Bij de Speedmax CF ontbreekt deze kap aan de voorzijde en de achterrem zit op de standaard plek.

Fitness bike
De aluminium Roadlite AL zal binnenkort verkrijgbaar zijn in vrouwenuitvoering. De geometrie is volledige aangepast voor de vrouwelijke rijder. De bovenbuis loopt bijvoorbeeld iets meer sloping dan bij de herenuitvoering. Ook de kleurstellingen zijn voor de dames een stuk aantrekkelijker gemaakt. Canyon lichtte ook toe dat in de toekomst meer aandacht zal komen voor de vrouwelijke rijder en dat het verder wil gaan dan alleen de geometrieën aan te passen. Doordat vrouwen lichter zijn dan mannen kan er ook een hoop aangepast worden aan het materiaal zelf. De moeite waard om Canyon nauwlettend in de gaten te blijven houden.