Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eurobike: Canyon verkent de stadsgrenzen

De fiets is pas in de prototypefase, maar het exemplaar op de beurs functioneerde al en zag er helemaal 2020 uit. Canyon denkt verder dan morgen en dat belooft veel goeds.

De slogan van Canyon is ‘Pure Cycling’ en dat slaat dan vooral op racefietsen en mountainbikes, de twee segmenten waarin Canyon sterk is. Het Duitse bedrijf denkt echter verder, over waar het met zijn fietsen nog meer naar toe kan en het liet een team van medewerkers werken aan de Urban Concept Bike.

Het doel was een gemakkelijke, functionele maar ook stijlvolle fiets te ontwikkelen waarmee je vlot door de stad kunt fietsen. Maar dat niet alleen, er werd meteen nagedacht over mogelijkheden om fiets en infrastructuur meer op elkaar af te stemmen. Een voorbeeld van dit laatste is het fietsslot, waarmee je de fiets aan daartoe geschikte lantaarnpalen in de stad kunt vastmaken. De lantaarnpaal is voorzien van een beugel met ketting waarvan het uiteinde in het fietsslot klikt.

Het design is oogverblindend. De bovenbuis loopt schuin en vloeit bijna naadloos over in stuur/stuurpen. De stuurpen heeft een geïntegreerde koplamp en ook het achterlicht is geintegreerd. Stroom komt van een naafdynamo. Optioneel is een boodschappenmand, natuurlijk in dezelfde gestroomlijnde stijl. De aandrijving gebeurt door de geruisloze riem en de twee-speed Sram Automatix versnellingsnaaf is onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk in gebruik (het systeem verandert automatisch van verzet bij een snelheid van 18 km/u). Hydraulische schijfremmen brengen je veilig tot stilstand.

Hopelijk brengt Canyon dit Urban Cycling project niet voortijdig tot stilstand?