Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

EUROBIKE: Northwave zet volgende stap met Extreme Pro

Twee jaar na de introductie van de veelgeprezen Extreme RR met zijn gepatenteerde XFrame-systeem, zet Northwave een volgende stap met de Extreme Pro, die de plaats aan de top van het gamma overneemt. De nieuwe modellen worden voorgesteld op de Eurobike-beurs in Friedrichshafen.

De bovenkant van de Extreme Pro is ontworpen rond het XFrame2-concept, een evolutie van het XFrame-systeem dat als bedoeling had om drukpunten te elimineren en een evenwichtige pasvorm te creëren. De tweede generatie maakt de pasvorm nu nog meer personaliseerbaar. Daarom zijn er nu twee SLW2-draaisluitingen. Het nieuwe type microvezelstof is zachter en laat zich beter aanpassen zonder uit te rekken tijdens de rit. Andere kenmerken neemt de XFrame2 over van de eerste generatie, zoals de zachte en flexibele Dyneema-kabel die zich vormt rond de voetvorm.

De carbon buitenzool is na twee jaar de voeten van profrenners te bestuderen helemaal vernieuwd. Na tientallen prototypes kwam Northwave tot de volgens hen perfecte vorm met ideale diktes om alle voettypes optimaal te ondersteunen. Deze Powershape Carbon 15 heeft de eigen Powershape-voetholteondersteuning en is helemaal gemaakt van unidirectioneel carbon met een stijfheidsindex van 15 volgens de eigen schaal van Northwave – een uniforme meetstandaard voor zoolstijfheid is er niet, maar we gaan er vanuit dat deze nieuwe zool meer dan voldoende stijf is. Die stijfheid komt mede door het design dat is geïnspireerd op een tubevorm.

De Powershape-voetholteondersteuning is bedoeld om druk op de zool tijdens het duwmoment in de pedaalomwenteling te vermijden, zodat de beweging vloeiender en efficiënter wordt. Daardoor zou de voet niet meer in elkaar zakken als je duwt op de pedalen, zodat je minder energie verspilt. Dankzij de gepatenteerde Speedplay-adapter kun je op elke schoen Speedplay-plaatjes monteren zonder dat de hoogte verandert.

Achteraan in de binnenkant van de schoen zit een stof met een ‘directionele vezel’ die ervoor zorgt dat je hiel vast blijft, zodat de voordelen van XFrame2 en Powershape bewaard blijven. Ook de Pro Regular Fit-binnenzool is ontworpen met krachtoverbrenging in het achterhoofd. Het ontwerp met twee verschillende zachtheden moet de kracht perfect omzetten op de pedalen.

De Northwave Extreme Pro zal 260 gram wegen in maat 42 en 379,99 euro kosten, beschikbaar in maat 36 tot en met 48 en in halve maten (39,5-45,5) en in de kleuren wit of zwart. Er is ook een WMN-versie van de schoen met damesspecifieke (pas)vorm.

Eveneens op Eurobike stelde Northwave de mountainbikeversie van de Extreme Pro, de Ghost Pro, en hun eerste schoenen voor platte pedalen voor. Beide lijnen maken gebruik van rubberzolen die samen met bandenfabrikant Michelin zijn ontwikkeld.