Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

EUROBIKE: Van Nicholas presenteert drie nieuwe titanium modellen

Van Nicholas introduceert deze zomer een drietal nieuwe titanium fietsen. In het mountainbikesegment is dat de veelzijdige Revelstoke, die op te bouwen is als 27,5+ of 29er. Verder komt de Boreas-racefiets en Deveron-touringfiets.

De Revelstoke is zeer breed inzetbaar; van een snel parcours tot fietsen in onherbergzaam gebied.
Met de Revelstoke springt Van Nicholas in op de trend van de 27,5ʺ met 3.0ʺ banden; de zogeheten ‘plus’. Een voordeel van deze dikke banden is de toename van het contactoppervlak, waardoor je aanzienlijk meer grip hebt. Ten tweede stijgt het comfort vanwege een toename in het bandenvolume. Ook hebben deze banden een hogere lekbestendigheid.

De Revelstoke is voorzien van een 110mm brede voor- en 148mm brede achternaaf met steekas. Door de breedtetoename van deze naven worden de duurzaamheid en stijfheid van de wielen verhoogd, zonder dat de kettinglijn negatief beïnvloed wordt. Rond de 3.0ʺ banden en brede naven is een nieuw frame geconstrueerd. Het frame is gemaakt van Ti 3Al-2,5V met een hydroformed boven- en onderbuis en een tapered balhoofdbuis. De dropouts en CNC yoke zijn gegoten uit het hoogwaardige materiaal Ti 6Al-4V. Daarnaast heeft de achtervork een nieuw gezicht. Zo is Van Nicholas ondanks de hogere band in staat geweest de achtervork kort te bouwen. Dit levert zowel extra wendbaarheid als bracketstijfheid op.

Voor de echte liefhebbers biedt Van Nicholas de mogelijkheid deze fiets op te bouwen met een vaste voorvork van Titanium (zie foto links), maar er is ook vering beschikbaar. De Revelstoke kan daarnaast ook als traditionele 29er opgebouwd worden, met dezelfde naafbreedten als de 27,5+. Hij is verkrijgbaar vanaf medio december 2015 in de maten 15,5ʺ, 18ʺ en 21,0ʺ met een vanaf prijs van 3.618 euro. Een los frame kost 2.099 euro.

RACE

Bij de ontwikkeling van de Boreas-racefiets lag de focus op optimale stijfheid. Hiertoe is gekozen voor een “tapered” bovenbuis en een onderbuis die richting het (Press Fit) bottom bracket horizontaal is geovaliseerd. De Boreas straalt snelheid uit met zijn aerodynamische balhoofdbuis en de full carbon voorvork die een mooie eenheid vormt met het frame. De 3D patten zijn gegoten uit een Ti 6Al-4V legering en voorzien van het Van Nicholas-wapen. De overige delen van het frame zijn vervaardigd van Ti 3Al-2,5V.

Wat verder opvalt is de bandenbreedte. Waar veel racefietsen voorzien worden van banden met een bandbreedte van 23mm tot 25mm, kan de Boreas – net zoals de Zephyr – geconfigureerd worden met 28mm racefietsbanden. Hiermee speelt Van Nicholas in op de trend van bredere banden en wordt het inzetbereik van de fiets aanzienlijk vergroot. Vanaf medio december zal de Boreas op de markt verschijnen in de maten 48, 51, 54, 56, 58, 60 en 62. Het toevoegen van framemaat 62 maakt dat de Boreas de breedste maatserie van alle Van Nicholas fietsen heeft. De Boreas is naar eigen wens samen te stellen in de configurator. Het frame is ook los verkrijgbaar, alleen in combinatie met de bijpassende vork. De prijs voor een frameset bedraagt 1.799 euro (inclusief voorvork). Een complete Boreas is er vanaf 2.562 euro.

TOURING

Naast de Pioneer met de bekende Rohloff 14 versnellingsnaaf heeft Van Nicholas met de Deveron een tweede model met een onderhoudsvriendelijke aandrijving. Het frame van de Deveron is gemaakt van dezelfde Ti 3Al-2,5V legering als de Pioneer. Het gedeelte waar de Pinion Gearbox met 18 versnellingen wordt gemonteerd, en de verstelbare achterpatten en het kroonstuk zijn echter vervaardigd uit gegoten Ti 6Al-4V. Door de interne kabelvoering voor de verlichting is het geheel mooi afgewerkt en minder kwetsbaar voor beschadigingen. Ook de bijpassende voorvork is uit Ti 3Al-2,5V vervaardigd. Het frame is voorzien van verstelbare achterpatten; dat maakt het spannen en vervangen van de Gates Carbon Drive zeer eenvoudig. De Deveron zal eveneens vanaf midden december verkrijgbaar zijn in de maten 47, 52 en 57 cm met een prijs vanaf 5.690 euro (los frame 1.999 euro).