Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Exterioo Cycling Cup kent zondag al tweede manche

Na dinsdag de GP Samyn, opener van het Waalse wielerseizoen en eveneens de opener van de Exterioo cycling Cup, is het tijd om vooruit te gaan kijken naar de volgende manche van het regelmatigheidscriterium. Die komt er snel aan: de GP Monséré op een volledig West-Vlaams parcours.

De Exterioo Cycling Cup volgt sinds dit seizoen de Bingoal Cycling Cup op. De naam is veranderd, het concept blijft hetzelfde: een regelmatigheidscriterium dat enkele kleinere Belgische koersen omvat, en sinds dit jaar ook twee Nederlandse wedstrijden telt. De top 15 van in elke manche krijgt punten, punten die deel uitmaken van een groter klassement dat aan het einde van de 11 koersen een eindklassement wordt.

De Exterioo Cycling Cup werd dinsdag alvast mooi geopend. Le Samyn bracht spektakel, met een deelnemersveld dat nog veel meer dan elders een grote mix is en waar WorldTour-ploegen samen met continentale ploegen het peloton vormen. Op het einde waren het vooral de grotere ploegen die het mooie weer maakten, en wist Matteo Trentin het finale laken naar zich toe te trekken in Dour.

Het podium van Le Samyn afgelopen dinsdag, met van links naar rechts Dries De Bondt, Matteo Trentin en Hugo Hofstetter.

Op de volgende afspraak van de cup is het niet lang wachten. Aanstaande zondag 6 maart wordt met de Grote Prijs Monseré de tweede koers die deel uitmaakt van de Exterioo Cycling Cup gereden. De GP Monseré vormt als koers een eerbetoon aan de onfortuinlijke Jean-Pierre Monseré, die in 1971 als regerende wereldkampioen overleed tijdens een kermiskoers in Retie.

Gewijzigd parcours

De GP Monseré is een nog vrij jonge koers en is straks pas aan zijn tiende editie toe. Een constante in de laatste edities was alvast dat er gesprint werd in Roeselare. Dit jaar kan dat even anders uitdraaien, want het parcours heeft enkele grondige wijzigingen ondergaan. De start en aankomst blijft respectievelijk in Hooglede en Roeselare, maar de Gitsberg, vroeger steevast scherprechter, krijgt dit jaar het gezelschap van nog drie andere beklimmingen in de plaatselijke rondes.

Mochten het desondanks toch opnieuw de sprinters zijn die uitmaken wie wint, dan zijn er wel wat gegadigden met Alvaro Hodeg, Jakub Mareczko, Christopher Lawless, Ryan Gibbons of Hugo Hofstetter, die dinsdag al hoge ogen gooide in Le Samyn. Ook Belgische sprinters zijn er bij de vleet: Arnaud De Lie, Sasha Weemaes, Timothy Dupont en Jens Debusschere, bijvoorbeeld.

De sprinters zijn er alleszins om het vuur aan de schenen gelegd te krijgen, en dan gaan renners als Dries De Bondt, Niki Terpstra, Jasper De Buyst, Pieter Serry, Bert Van Lerberghe of Jelle Wallays niet aarzelen om dat te doen.

Het moge dus duidelijk zijn: de deelnemerslijst oogt mooi voor de tweede manche van het regelmatigheidscriterium. Na de GP Monseré volgen dit seizoen nog negen manches van de Exterioo Cycling Cup, en wie na de alle koersen de meeste punten heeft verzameld, die wint de cup.

De GP Monseré is zondag vanaf 13u30 live te volgen op Sporza (Eén) en op Eurosport.

Hieronder de kalender van de Exterioo Cycling Cup.

01/03    –             GP Le Samyn

06/03    –             GP Monseré

13/03    –             Ronde van Drenthe

21/05    –             Veenendaal – Veenendaal

22/05    –             Antwerp Port Epic

26/05    –             Circuit de Wallonie

29/05    –             Marcel Kint Classic

11/06    –             Dwars door het Hageland

12/06    –             Euro Shop Elfstedenronde

10/08    –             Circuit Franco Belge

16/09    –             Kampioenschap van Vlaanderen