Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

F1-talent Stoffel Vandoorne: ‘Fietsen op korte tijd passie geworden’

Het F1-seizoen komt er weer in vliegende vaart aan. Een selfie van spurtbom Mark Cavendish met Stoffel Vandoorne was voldoende om onze aandacht te trekken om de 'coming man' in de Formule 1 aan de tand te voelen over zijn liefde voor de fiets.

Die liefde blijkt er wel degelijk te zijn bij de 24-jarige West-Vlaming die door kenners getipt wordt als toekomstig wereldkampioen F1. Mocht hij ooit in dat huzarenstukje slagen, dan zal dat voor een deel ook aan zijn tweewieler te danken zijn. “Fietsen maakt een groot stuk van mijn trainingen uit en is op korte tijd een passie geworden”, laat onze Bekende Velofiel optekenen.

Minstens vier keer per week stapt de ploegmaat van de Spaanse ex-wereldkampioen Fernando Alonso bij McLaren-Renault op de fiets. Althans, in de winterperiode. “Omdat fietsen een hele goede sport is om uithouding te kweken”, motiveert Vandoorne. “Die uithouding is voor ons Formule 1-piloten heel belangrijk. Ook mijn intervaltrainingen kan ik perfect op de fiets uitvoeren. En last but not least is fietsen ook een sociale sport. Fietsen in groep vind ik enorm plezierig.”

Een Instagram-post van Mark Cavendish zette die woorden kracht bij. De Brit ging samen met Vandoorne een toertje fietsen in Abu Dhabi na de laatste Grote Prijs van het seizoen en stuurde achteraf een selfie van hem en Vandoorne de wereld in. De kopman van Dimension Data was duidelijk onder de indruk van zijn gelegenheidstrainingsmakker. “Vandoorne pakt het slim aan in de wind. Uiteraard, hij komt uit Vlaanderen”, postte Cav.

Uit dat berichtje kunnen we opmaken dat jullie het goed met mekaar kunnen vinden?
Stoffel Vandoorne: “Dat klopt. Al ken ik Mark nog niet zo heel lang, hoor. Dankzij onze gemeenschappelijke connecties bij McLaren heb ik hem leren kennen en het klikte meteen. Mark is een grote autosportfan: hij is ook al een aantal keer naar een GP komen kijken.”

UITGENODIGD DOOR QUICK-STEP

Ken je nog andere renners uit het profpeloton?
“Ja hoor. Tom Boonen is dan wel met fietspensioen, maar hem ken ik goed. Tom is een grote autosportfreak. Bij Quick-Step ben ik trouwens al een paar keer uitgenodigd om een koers te volgen vanuit de volgwagen. Dat is er nog niet van gekomen, maar ik kijk er wel erg naar uit om dat hele circus eens van dichtbij mee te maken. Ik zou de koers ook graag wat meer op televisie willen volgen, maar dat valt helaas vaak samen met mijn raceweekends.”

Sinds wanneer maakt fietsen deel uit van jouw trainingspakket?
“Nog niet zo heel lang: sinds een jaar of twee, drie. Voordien fietste ik ook wel, maar dan gebeurde dat in de fitness op een hometrainer. Van thuis uit heb ik het fietsen zeker niet meegekregen: in mijn familie heeft niemand iets met de koers. Achteraf bekeken had ik het allemaal graag wat vroeger ontdekt, want fietsen is op korte tijd een passie geworden.”

Op welke manier helpt kilometers malen je in de F1-bolide?
“Als je een goeie uithouding hebt, kun je je ook beter concentreren. In sommige races, zoals in Maleisië, kan de temperatuur in de cockpit oplopen tot wel 60 graden. Op zulke momenten kunnen we op twee uur tijd wel drie liter aan lichaamsvocht verliezen. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je goed gehydrateerd én topfit bent.”

Over je stuurtalent valt niet te discussiëren. Maar heb je ook aanleg om te fietsen?
“Ik denk van wel, maar ik zou er nog veel meer tijd in moeten steken om er écht goed in te worden.”

Een Formule 1-piloot houdt van snelheid en neemt voortdurend beredeneerde risico´s . Hoe zit dat op de fiets?
“Daarop ben ik totaal géén waaghals! In afdalingen ben ik veel te traag. Ik wil er ook geen risico?s in nemen. Als topsporter moet ik er voortdurend over waken dat ik blessurevrij blijf. Stel je voor dat ik bij een val op de fiets iets zou breken. Dat zou een kleine ramp zijn.”

HUSHOVD EN MATTHEWS

Je verhuisde begin dit jaar naar Monaco, een gedroomde uitvalsbasis voor fietstrainingen …
“Klopt. Bovendien wonen hier ook nog eens heel veel F1-piloten, wielerprofs en ex-profs waarmee we dikwijls in groep gaan trainen. Ik fietste al samen met Thor Hushovd, Michael Matthews, Gustav Larsson … Philippe Gilbert kom ik ook regelmatig tegen. Ik voel me bevoorrecht om met die mannen te kunnen trainen. Bij elke training steek ik wel iets van hen op.”

Heb je daar aan de Côte d´Azur een favoriet trainingsparcours?
“Rond Monaco vind je wel honderden mooie routes, maar mijn favoriete is de coffee ride die we meestal op maandagen na GP-weekends afhaspelen in groep. Om de benen los te fietsen, rijden we dan langs de kustlijn vanuit Monaco naar Ventimiglia in Italië en terug. Een zalig ritje van 50 kilometer.”

In het zuiderse Monaco zijn de winters zacht. Ik neem aan dat een rollenbank overbodig is?
“Ik heb er wel een, maar ik ben er nog niet aan toegekomen om het ding te installeren en configureren. Ik fiets dan ook veel liever in de buitenlucht. En het weer is ook nog niet van die aard geweest om binnen te blijven.”

Gebeurt je opwarming voor een wedstrijd wel op de rollen?
“Neen, daarvoor werk ik een reeks mobiliteitsoefeningen af.”

Tot slot: is Stoffel Vandoorne een materiaalfreak?
“(resoluut) Ja hoor! Dat is eigen aan een Formule 1-piloot, denk ik. Mijn materiaal moet niet alleen op en top in orde zijn, ook mijn outfit moet overeenstemmen met de fiets. Op dat vlak heb ik absoluut niet te klagen met de steun van Specialized.”

STOFFEL VANDOORNE …

… werd op 26 maart 1992 geboren in Kortrijk.
… maakte in zijn jeugdjaren furore in de Formule Renault-series.
… werd opgenomen in het Young Driver Programma van F1-team McLaren.
… was in 2014, 2015 en 2016 testrijder bij McLaren.
… debuteerde op 1 april 2016 in de F1 als vervanger van Fernando Alonso.
… betwistte in 2017 het volledige F1-seizoen, eindigde als zestiende.
… Rijdt in 2018 met het startnummer 2.

?VLAAMSE WERK NIET AAN MIJ BESTEED?

Fietskilometers per jaar? “Dat zal rond de 5000 schommelen.”
Gemiddelde snelheid? “Als we in Monaco in groep trainen, halen we op een relatief vlak parcours toch een mooie 34 kilometer per uur gemiddeld.”
Type renner? “Een klimmer. Ik ben redelijk licht gebouwd en rijd ook graag bergop. Het Vlaamse werk is niet aan mij besteed. Alleen al dat koude weer, brr!”
Fiets? “Specialized Tarmac en Specialized Roubaix. Twee fietsen die me erg kunnen bekoren.”
Fietsuitdaging? “Iets wat ik zeker na mijn carrière wil doen. Al weet ik nog niet goed hoe of wat. Laat me eerst maar eens proberen te slagen in de Formule 1 (lacht).”

Dit artikel verscheen origineel in het januarinummer van cycling.be magazine. Abonneer je hier!