Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fabio Jakobsen deelt foto van eerste fietsrit na alle operaties

De Nederlandse spurtbom Fabio Jakobsen deelde dinsdag op Twitter het goede nieuws: na tal van operaties is hij, in het gezelschap van zijn vriendin, opnieuw op zijn Specialized Tarmac SL7 gesprongen.

Op 5 augustus kwam Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) zwaar ten val in een massasprint in de Ronde van Polen. Een manoeuvre van Dylan Groenewegen, die een zware sanctie kreeg, en een gebrekkige infrastructuur in Katowice, waarvoor de organisatie nog geen officiële berisping kreeg, zorgden ervoor dat de Nederlander zware verwondingen opliep, vooral in het gezicht. Als bij wonder was er geen neurologische schade en bleven ook zijn ledematen grotendeels gespaard, maar er waren meerdere uitgebreide operaties nodig om via plastische chirurgie zijn gezicht opnieuw te reconstrueren.

Hij verloor het grootste deel van zijn gebit en de spieren rond de mond waren geraakt. Bij een ingreep op 8 oktober werd bot uit zijn bekken weggehaal om de ontbrekende delen van zijn boven- en onderkaak te herstellen. 

Het spreekt dan ook voor zich dat het hoogstwaarschijnlijk nog even zal duren voor de spurter opnieuw zijn plaats in de ploeg van Patrick Lefevere kan innemen, maar dat hij gemotiveerd is, blijkt uit zijn tweet van dinsdag 24 november. Samen met zijn vriendin, Delore Stougje, geniet hij van een ritje op zijn nieuwe Specialized Tarmac SL7. Daarmee is een belangrijke stap in zijn comeback al gezet.

De tweet diende niet alleen om zijn volgers en de koersfans gerust te stellen, maar ook om al het medisch personeel en de ploeg te bedanken die hem hebben bijgestaan in deze lange periode van herstel. In januari wacht nog een operatie, maar intussen begint hij al rustig opnieuw te trainen.