Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fabio Jakobsen over comeback: “Ik hoop elke dag beter te worden”

Zondag is het de dag van de waarheid voor Fabio Jakobsen. De 24-jarige Nederlander maakt in de Ronde van Turkije zijn comeback na zijn akelige val in de Ronde van Polen vorig jaar. Jakobsen wil zichzelf nog niet te veel druk opleggen en bekijkt het dag per dag.

In een Zoom-meeting gaf Fabio Jakobsen wat meer prijs over zijn comeback in de Ronde van Turkije. Het is voor de renner van Deceuninck – Quick-Step zijn eerste wedstrijd na zeven maanden revalidatie. Samen met Mark Cavendish behoort hij tot de twee sprinters waarmee de ploeg van Lefevere naar Turkije afzakt. Jakobsen zelf wil vooral alle etappes uitrijden, maar denkt heel stiekem toch ook al eens aan winnen.

Kwestie van vertrouwen

“Het was zeker niet evident om terug te komen. In het begin dacht ik er zelfs niet aan om ooit nog wielrenner te worden. Op trainingskamp in december reed ik drie ritten mee met de sprintersgroep. Die voelden voor mij aan als wedstrijden, maar toen wist ik wel met zekerheid dat ik terug prof zou kunnen worden”, begint Jakobsen. Naast maar vooral op de fiets moet Fabio z’n vertrouwen in zichzelf en anderen weten terug te vinden. “Ik word vanuit de ploeg psychologisch begeleid. Dat varieert tussen lange gesprekken de ene dag en korte de andere. Visualisatie van koerssituaties doe ik zelf. Zondag zal de eerste etappe de nodige portie stress met zich meebrengen, maar ik ben er klaar voor.”

“Als er al enigszins sprake van arrogantie was, dan is dat nu volledig weg”

Veiligheid in de koers

Ondertussen deden onder andere de gele barrières van Boplan al hun intrede in de Vlaamse klassiekers. De ‘Race Barriers’ zouden een veel betere bescherming bieden tegen valpartijen in de sprint ten opzichte van de nadars en hekken die voordien gebruikt werden. “Eigenlijk heb ik niet echt op de voet gevolgd welke veranderingen er zijn doorgevoerd door de UCI. Natuurlijk is veiligheid belangrijk en gebeuren er accidenten die niet zouden mogen gebeuren. Maar als de veiligheid voor de renners op punt is gesteld door de organisatie, kan ik dat alleen maar aanmoedigen.”

Een dankbare Jakobsen

“Na zo een smak word je normaal geen renner meer. Ik merkte dat mijn lichaam zichzelf goed herstelde en dan begin je automatisch te dromen. Fietsen is ook gewoon wat ik het liefste doe, dat zal de revalidatie ook wel bevorderd hebben.” Er werd gevraagd of Fabio nu anders in het leven staat, qua karakter. En ook daar gaf de Nederlander eerlijk antwoord op: “Als er al enigszins sprake van arrogantie was, dan is dat nu volledig weg. Ik heb me gerealiseerd dat het leven eindig is en dat ik elke kans moet grijpen. Vroeger dacht ik dat ik meer recht had op een mooie wielercarrière dan anderen omdat ik er hard voor trainde, maar niets is zeker. Ik ben dankbaar dat ik dit allemaal nog kan.”

Waarom de Ronde van Turkije?

Vanuit de ploeg werd beslist dat Fabio een vrije rol krijgt de komende week. “Ik mag na 100 km zelf aangeven hoe ik me voel en wat ik wil doen. Tijdens de Ronde van Turkije ga ik echt alles dag per dag bekijken en hopen dat het koersritme stilaan terugkomt”, duidt Fabio. “Ik maak mijn comeback in Turkije omdat het een rittenkoers is. Een eendagswedstrijd zou nog iets te zwaar zijn. Velen gaan het misschien oneens zijn met mij, maar ik vind het parcours ook best te doen.” Het programma van de Nederlandse sprinter na Turkije is vooralsnog onduidelijk en zal afhangen van hemzelf. “De vierdaagse van Duinkerke lijkt me nog wel mooi om te doen”, tipt Jakobsen.

Bekijk hier het interview met Jakobsen dat deze ochtend verscheen: