Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fiets meenemen op trein mag niet meer tijdens spits

Volgend jaar zal het niet meer toegelaten zijn om met een gewone fiets op de trein te stappen tijdens de spits, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen woensdag. Vouwfietsen blijven toegelaten, maar met een standaard fiets blijf je vanaf nu in de kou staan.

“Het gaat voor alle duidelijkheid niet om vouwfietsen. Die zal je kunnen blijven meenemen”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols in de kranten. “Wat de gewone fiets betreft: het aantal reizigers groeit en we kunnen treinen niet langer maken. Daarom moeten we keuzes maken. Fietsen nemen plaats van reizigers af. Ook bij de veiligheid van fietsen aan de deuren kan je je vragen stellen.”

Nu is het al verboden om in erg drukke stations zoals Brussel-Centraal fietsen in- of uit te laden. De maatregel wordt nu uitgebreid naar het hele net.
Het officiële Raadgevend Comité van de Treinreizigers en de reizigersorganisatie TreinTramBus betreuren de veralgemening van het verbod.

ONS IDEE

Wie al eens met de fiets op de trein is gestapt, weet dat het niet zo evident is. Ten eerste moet je een apart biljet kopen voor je fiets en ten tweede moet je nog een plaatsje vinden om hem veilig te zetten. Vroeger kon je jouw fiets gewoon afgeven aan de treinconducteur, die hem daarna ophing in een apart goederenhok, maar tegenwoordig lijkt dat moeilijker geworden. Om dat te doen, moet je meteen na het openen van de deuren de conducteur vinden en je wil natuurlijk niet dat de trein vertrekt zonder jou. Daardoor kiezen velen ervoor om gewoon zo snel mogelijk met fiets en al op de trein te stappen, maar dan sta je daar wel vaak in de weg voor de andere reizigers. Het lijkt ons dan ook eerder de taak van de NMBS om het gemakkelijker te maken om de fiets mee te nemen dan om het te ontmoedigen.