Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fiets populairder dan auto in Europa

In de meeste Europese landen worden er momenteel meer fietsen dan auto's verkocht. België is een van de weinige landen waar dat niet het geval is, zo toont een studie van NPR aan.

Voor de eerste keer sinds de tellingen begonnen, werden er in 2012 meer fietsen dan auto’s verkocht in Spanje. In Italië was dat voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog het geval. NPR bekeek de cijfers van de 27 lidstaten van de Europese Unie – enkel voor Malta en Cyprus waren geen cijfers van nieuw geregistreerde auto’s voor handen.

De fietsverkoopcijfers lieten de autoverkoop achter zich in elke lidstaat, met uitzondering van België en Luxemburg. De meeste fietsen worden verkocht in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje. Als werd gekeken naar de verhouding fiets tegenover auto (in plaats van absolute verkoopcijfers), dan vormen Litouwen, Griekenland, Roemenië, Slovenië en Hongarije de top vijf. In die landen is dus een veelvoud aan fietsen tegenover auto’s verkocht.

Uiteraard ligt de wereldwijde recessie aan de oorsprong van de groei van de fietsverkoop. Veel mensen stelden de aankoop van een nieuwe wagen uit of kochten een tweedehandsauto. Nu is het afwachten hoe de situatie zal evolueren nu er tekens zijn van een economisch herstel.


De top 5 qua absolute verkoopcijfers en die qua verhouding fiets-auto. (grafiek npr)