Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Fietstoerisme in Vlaanderen krijgt boost tijdens corona

Er is in Vlaanderen 40% meer gefietst tijdens de lente en zomer van 2020 in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De Vlaamse Kust is de populairste fietsregio, Antwerpen is de populairste fietsprovincie en Leuven mag gerust de fietshoofdstad van Vlaanderen genoemd worden.

Op basis van meer dan 300.000 gedownloade fietsroutes en meer dan 1 miljoen gebruikers op vlaanderen-fietsland.be, hét referentieplatform voor wie wil fietsen langs de fietsknooppunten in Vlaanderen, presenteert Vlaanderen Fietsland het Zomerrapport van 2020.

Sven Nijs (niet de ex-veldrijder Sven Nys), oprichter van vlaanderen-fietsland.be: “Tijdens het hoogseizoen van 2020 mochten we op vlaanderen-fietsland.be 1.155.000 unieke bezoekers ontvangen. Op basis van meer dan 300.000 routedownloads, samen goed voor meer dan 13 miljoen kilometer aan fietsroutes, hebben we een aantal zeer interessante conclusies kunnen trekken over het fietstoerisme in Vlaanderen.”

Populairste fietsknooppunt staat in Leuven

Nijs: “Leuven heeft als fietsstad de voorbije jaren een flinke inhaalbeweging gedaan. Mét resultaat: knooppunt 75 in Leuven, aan het Arenbergkasteel, werd het vaakst opgenomen in een fietsroute.” Opmerkelijk: er staan maar liefst 4 Leuvense knooppunten in de top 10 van populairste fietsknooppunten van Vlaanderen.

Antwerpen is populairste fietsprovincie

De provincie Antwerpen deed het als fietsbestemming bijzonder goed in de analyse. De verbinding tussen knooppunten 88 en 93 aan het Netekanaal in Lier was een echte hotspot de voorbije zomer. Dit traject was met voorsprong het drukst befietste tracé van heel Vlaanderen. “Niet verwonderlijk”, aldus Nijs. “Vlamingen fietsen bijzonder graag langs het water, dat is al jarenlang een constante.”

De Kust is beste Vlaamse fietsregio

Niet alleen strandgangers zakten massaal af naar de Kust. Als we gaan kijken op het niveau van de Vlaamse regio’s, komt de Kust duidelijk naar boven als favoriete fietsbestemming. De Kust staat afgetekend op de eerste plaats, voor Scheldeland en Hageland.

Fietshoofdstad van Vlaanderen: Leuven

“We hebben ook de grote Vlaamse steden met elkaar vergeleken”, zegt Nijs. “Ook in dat lijstje steekt Leuven er met kop en schouders bovenuit. De vernieuwing van het Hagelandse en Leuvense fietsnetwerk in 2018 werpt vandaag duidelijk zijn vruchten af. Leuven is dan ook de ideale fietsstad. Je hebt er een mooi cultuuraanbod en je fietst vanuit de stad zo het groen in. Wat heeft een fietser nog meer nodig.”

Limburg het aantrekkelijkst voor fietsers

“Als we kijken naar de herkomst van fietsers, is het duidelijk dat Limburg de meeste fietsers uit andere provincies weet aan te trekken. Het percentage fietsers dat in Limburg komt fietsen vanuit andere provincies is veruit het hoogste in vergelijking met andere provincies”, besluit Nijs.