Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Frans Claes blijft zesde in Cape Epic, Githa Michiels teleurgesteld

De Belgen Frans Claes en Githa Michiels waren met hun respectievelijke kompanen aan een indrukwekkend kunststukje bezig in de loodzware Cape Epic, een rittenkoers met de mountainbike in Zuid-Afrika, maar Michiels kreeg een stevige opdoffer te verwerken. Claes blijft momenteel zesde.

De Cape Epic 2018, de ‘Tour de France’ onder de mountainbikewedstrijden, is halfweg. Voormalig Belgisch kampioen Frans Claes strijdt aan de zijde van huidig Duits kampioen Markus Bauer mee voor een topnotering. Halverwege bekleden ze een knappe zesde plaats in het algemene klassement, maar de top vijf is na rit vier wat verder uit het zicht verdwenen.

Tijdens de kort maar krachtige proloog, een snelle explosieve proef van 20 km op en rond de Tafelberg, finishten Frans Claes en Markus Bauer op een 11de plek. Dit korte explosieve werk is niet meteen hun sterkste punt en dus was hun grootste objectief materiaalpech vermijden en de schade beperken, ze hielden meer dan stand en eindigden op 2m16s van de uiteindelijke winnaars.

De eerste lange etappe, een lokale lus rond Robertson (110 km en 1900 hm ) streden ze met de besten mee, ze eindigden op een mooie 8ste plaats op slechts 20 seconden van het podium. Na een hectische start konden ze zich makkelijk handhaven tussen de andere toppers, proberen energie te sparen voor de volgende lange zware ritten.

Het Belgisch-Duitse duo eindigde op een 6de plek tijdens de 2de lange etappe van de Cape Epic, een lus rond Robertson van 106 km lang met 2000 hm. Elke dag klommen ze zo beetje bij beetje in de hiërarchie, wat hen ook in de algemene stand op een 6de plek bracht. Een beetje onverwacht wel, deze hoge notering, want Claes had bij het begin van deze rit niet meteen het goede ritme te pakken. Naarmate de rit vorderde, voelde hij zich echter beter om uiteindelijk sterk te eindigen.

Ook tijdens de langste rit van deze editie van de Cape Epic, 122 km en 1800hm, van Robertson naar Worcester, hielden ze stand tussen de topfavorieten. Ze finishten voor de tweede dag op rij op de 6de plek en bekleedden op dat moment ook in de algemene stand de 6de plaats, op slechts 3 seconden van de top 5. 

In etappe 3 had Claes nog last van de inspanningen van de zware, vorige dag: “We waren meteen een beetje achterop. Door alles op alles te zetten, konden we toch nog de aansluiting maken met de achtervolgende groep. Op de langste beklimming reden de leiders in de stand weg van ons. Gelukkig reden er nog een paar teams lek of kregen ze mechanische pech. Uiteindelijk werden we zesde. Gelukkig was mijn teammaat Markus sterk. Hij heeft vaak op kop gereden en me zelfs geduwd om me bij de kop te houden. Vandaag heeft er wel ingehakt met 122 km en 2000 hoogtemeters en op dit ruw terrein tegen bijna 28 kilometer per uur, dat is gekkenwerk.”

Donderdag stond de koningenetappe op het programma, van Worchester naar Welington, 111 km met enkele stevige beklimmingen. “We hadden meer verwacht van deze vierde rit. We hadden vooraf verkend en wisten wat er kwam. Alleen het begin hadden we niet verkend en dat was niet zo slim. Op het profiel stond zowat golvend vlak aangeduid, maar het was zoveel zand, zoveel duwen, zoveel singletrails. We hadden allebei een iets minder moment in deze wedstrijd. Ik kon het tweede gedeelte voor mijn rekening nemen en toen we over de pas moesten, konden we nog heel wat teams inhalen. Uiteindelijk worden we dan negende. Je wil elke dag opschuiven, maar dat was vandaag niet realistisch. Het was de koninginnenetappe en we hebben toch wat minuten verloren. Nu kijken wat we de volgende dagen gaan doen. De vijf eerste teams zijn echt enorm sterk.”

MICHIELS TELEURGESTELD

Githa Michiels was bezig aan een prachtprestatie samen met Ariane Luthi, maar het mocht niet zijn. Terwijl ze een schitterende tweede plaats bezetten in het algemene klassement, kreeg Michiels last van koorts na de derde etappe, waardoor ze de raad kreeg van de dokter om af te stappen. De teleurstelling spatte eraf in haar Instagram-post.

Intussen rijden ook de broers Van den Broeck naarstig voort. Jurgen VdB en zijn broer Kurt zitten op 3u51 van de kop van de wedstrijd momenteel op een 64ste plaats algemeen.