Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Friese start voor Benelux Tour op 30 augustus

De ene tour is nog maar net afgelopen of we kunnen al vooruitblikken naar een andere, (deels) in eigen land dan nog! De Benelux Tour (voorheen BinckBank Tour) gaat van start op 30 augustus en brengt het peloton in 7 etappes van het Friese Surhuisterveen naar het Oost-Vlaamse Geraardsbergen.

Na twaalf jaar Eneco Tour en vier jaar BinckBankTour gaat de enige UCI WorldTour-rittenkoers doorheen Nederland en België voortaan door het leven als de Benelux Tour. Maandag 30 augustus gaan de renners van start in Friesland om te eindigen op zondag 5 september op de Vesten van Geraardsbergen. 

De eerste editie van de Eneco Tour werd in 2005 gewonnen door de Amerikaan Bobby Julich. In 2017 nam BinckBank over als naamgever van de wedstrijd. Op de erelijst prijken ronkende namen als Tony Martin, Lars Boom, Zdenek Stybar, Tim Wellens, Niki Terpstra, Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel, die de editie van 2020 won. 

Vanaf 2021 staat de rittenkoers op de kalender als de Benelux Tour. De Benelux Tour zal dit jaar weliswaar enkel Nederland en België aandoen, maar de ambitie is om vanaf volgend jaar ook door het Groothertogdom Luxemburg te koersen. 

De openingsrit van de Benelux Tour, op maandag 30 augustus, vindt op Friese bodem plaats en gaat van Surhuisterveen naar Dokkum, een van de bekende Friese elf steden. Daags nadien vindt in Lelystad, hoofdstad van de provincie Flevoland, een individuele tijdrit plaats.  Rit 3, op woensdag 1 september, wordt een Belgisch-Nederlandse etappe van Essen in de provincie Antwerpen naar Hoogerheide in de provincie Noord-Brabant. De vierde rit is een ‘sprintklassieker’ van het Oost-Vlaamse Aalter naar het West-Vlaamse Ardooie. Op vrijdag 3 september verhuist de Benelux Tour voor de vijfde rit naar Limburg, waar een pittige tocht van Riemst naar Bilzen op het menu staat. In het slotweekend wacht het peloton om te beginnen een stevige etappe van het Waals-Brabantse Ottignies-Louvain-la-Neuve naar Houffalize in de provincie Luxemburg. Op zondag 5 september gaat de slotrit van start in Namen. De ontknoping van de Benelux Tour zal plaatsvinden op de Vesten in Geraardsbergen.

Meer info op www.beneluxtour.eu.