Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Galibier verwacht 2.500 Belgen

Nu zaterdag 3 september beklimmen 2.500 landgenoten de Col du Galibier. Climbing for Life staat niet alleen in het teken van de astma- en mucoviscidoseproblematiek, er klimmen ook twintig patiënten mee.


Onder andere Tomas De Soete en Ozark Henry fietsen mee de Galibier op. (foto belga)
Climbing for Life – Aconcagua, eind vorig jaar, was nog een echte expeditie voor 20 geselecteerde astmapatiënten en hun begeleiders. De editie 2011 van Climbing for Life is een massa-evenement voor elk type recreatieve fietser die hogerop wil. Al blijft het uitgangspunt hetzelfde: de astma- en mucoviscidoseproblematiek onder de aandacht brengen en geld inzamelen voor tal van projecten rond astma en muco. Ook dit keer zullen astma- en muco-patiënten, die geselecteerd en begeleid werden door Energy Lab, zelf de uitdaging aangaan.

Tal van ‘Bekende Fietsers’ hebben ook hun schouders gezet onder het project of doen mee uit sympathie, zo o.m. Vlaams minister-president Kris Peeters, Ozark Henry en Gella Vandecaveye (peters van het evenement), Stubru-presentator Tomas De Soete, (tv-)kok Piet Huysentruyt, econoom Geert Noels,… 2.500 fietsfanaten volgen in hun spoor.

Vlaams minister-president Kris Peeters: “Telkens ik op de fiets stap of mijn loopschoenen aantrek, merk ik hoeveel deugd sporten doet, zowel fysiek als mentaal. Dat de voordelen van sport net zo groot zijn voor mensen met muco en astma, is nog niet voldoende gekend. Sensibilisering is absoluut noodzakelijk. Daarom ben ik met veel plezier peter van Climbing for Life. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit om, samen met de 10 muco- en de 10 astmapatiënten, maar ook met 2500 andere Vlamingen, nu zaterdag de Col du Galibier te beklimmen.”

Tijdens hun voorbereiding op de Galibier zijn de muco- en astmapatiënten allemaal van heel nabij opgevolgd door het begeleidingscentrum Energy Lab en een medisch team. Volgens Hannes Agache van Energy Lab hebben alle patiënten grote stappen vooruit gezet. “Sommige mucopatiënten zullen de top wel bereiken na het inlassen van een paar kleine rustpauzes. Dat is al een heel sterke prestatie, zeker als je weet van waar ze komen. De astmapatiënten staan er conditioneel iets beter voor, maar dit was reeds van bij de start zo. De klim wordt sowieso voor iedereen een zware opdracht, ook voor de recreatieve sporter.”

‘KICKEN ALS IK DE TOP HAAL’Zeker voor de astma- en mucopatiënten wordt het kicken als ze de top van de Galibier halen. (foto belga)
Hoewel mucopatiënten eigenlijk geen nauw contact mogen hebben wegens het gevaar voor kruisbesmetting, vinden we onder de deelnemers toch een koppel terug. Ulrike en Michel zien Climbing for Life als een mega-uitdaging. “Het is ook een uitgelezen kans om onder uitstekende begeleiding aan onze fysiek te werken en muco op een andere manier onder de aandacht te brengen. Het wordt spannend, we zien wel. We leggen onszelf geen druk op, desnoods stappen we af en gaan we te voet verder.”

Ook Maarten de Croock houdt wel van een uitdaging. Met zijn deelname wil hij aantonen dat iedereen tot uitzonderijke prestaties in staat is, ook astma- en mucopatiënten. “Zolang je er maar in gelooft”, klinkt het. Steven Pyl heeft alleen al van de voorbereiding erg genoten. “Ik zal spijt hebben als het voorbij is, maar ik blijf zeker fietsen. De laatste test van Energy Lab was positief, dat geeft me moed voor de Galibier.” Anneke Gommers beseft dat haar basisconditie nog niet optimaal is, maar ze is al blij met de vooruitgang die ze heeft gemaakt. “Ik ben in april van nul begonnen. Het wordt kicken als ik de top haal”.