Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Garmin Edge 830 en 530 zetten opnieuw stevige stappen vooruit

Garmin stelt in één klap twee nieuwe fietscomputers voor. De Edge 830 en 530 hebben o.a. een betere batterij, groter scherm, diefstalalarm, meer trainingsgegevens en MTB-functionaliteiten, en werken sneller.

De verschillen tussen de Edge 830 en 530 zijn grotendeels hetzelfde als bij de 820 en 520: de 530 heeft geen touchscreen (enkel knoppen) en laat je niet toe om vanaf het toestel naar een adres te navigeren, terwijl de 830 nu adresnavigatie heeft en ‘points of interest’ (restaurants, winkels, stations, …) toont.

De batterij gaat nu maximaal 24 uur mee en het scherm is 13 % groter, terwijl de iets grotere behuizing mooier afgerond is om ‘aerodynamischer’ te zijn. De nieuwe processor is twee keer sneller en zorgt dat routes veel sneller berekend worden, zodat je sneller kan starten met je rit. Naast de ANT+-sensoren kan je nu ook Bluetooth-sensoren koppelen. De nieuwe snelheids- en cadanssensoren kregen daarom een update.

De toestellen zijn uiteraard altijd een serieuze investering (respectievelijk 399,99 en 299,99 euro) en dan is het leuk dat Garmin het Bike Alarm heeft toegevoegd. Als je toestel gekoppeld is met Bluetooth, word je verwittigd als het toestel (of de hele fiets) in beweging komt, terwijl de Garmin zelf een alarm laat afgaan. Een even handige veiligheidsfunctie is ‘Find My Edge’, waarbij je te zien krijgt wat de locatie is van je Edge als je hem kwijt bent. De Edge herkent ook een crash en stuurt dan een bericht naar je noodcontacten.

KLIMMEN EN TRAINEN

Als je op de pagina ClimbPro komt, zie je wat er qua hellingen nog aankomt, met o.a. het nog af te leggen aantal hoogtemeters, het aantal beklimmingen, het hoogteprofiel van de rit, en andere handige gegevens. Maar om die beklimmingen te kunnen verteren, moet je blijven eten en drinken. Daarom kan je slimme waarschuwingen instellen die je zeggen wanneer je je energievoorraad moet aanvullen, gebaseerd op je reeds geleverde arbeid, je lichaamsgegevens en zelfs de weersomstandigheden. Je moet alleen vooraf ingeven hoeveel voeding je meeneemt in je achterzak.

Na de rit kan je jouw prestaties nog beter analyseren. De Garmin zegt zelfs of deze training nuttig was of niet, hoe lang je moet rusten, hoe zwaar de training was, … De VO2Max-waarde is nu nog nauwkeuriger, mede omdat de Edge nu kan zien hoe vlot jij je kan aanpassen aan de hitte of hoogte.

MTB’ERS TEVREDEN

Mountainbikers zullen blij zijn met een aantal nieuwe functies. Wie graag wat stunt, kan nadien zien hoeveel hij gesprongen heeft (‘hang time’). Dankzij Trailforks zie je de MTB-trails in je buurt en de Grit-functie toont je of een route niet te moeilijk is voor jou, op basis van hoogteprofielen en de accelerometer. Niets zo vervelend als nutteloos remmen, dus geeft Garmin Flow punten op de flow van je track: hoe hoger de score, hoe minder je moet remmen. Er is telkens ook een specifieke MTB-bundel verkrijgbaar.