Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Garmin Vector eindelijk verkrijgbaar

Na een wat langere ontwikkelingstijd dan verwacht komt de Garmin Vector vermogensmeter deze week in de winkel. De meting situeert zich in twee pedalen, zodat je ook de links-/rechtsbalans ziet.

Garmin heeft zijn assortiment fitnessoplossingen uitgebreid met Vector, een vermogensmeter in de pedalen die naadloos werkt met compatibele Garmin-toestellen. Vermogen is een objectieve meting van uw fietsprestaties op een bepaalde dag, onafhankelijk van weersomstandigheden of hoe je je voelt. De Vector meet je vermogen dat je produceert bij het pedaal, daar waar de kracht wordt uitgeoefend. Het toestel meet de lichte doorbuiging van de pedaalas tijdens een volledige pedaalslag en gebruikt de kracht die wordt uitgeoefend om de vermogensgegevens te berekenen.

VEEL GEGEVENS

Omdat de vermogenssensors in elk pedaal zijn bevestigd, kan Vector het onafhankelijke vermogen per been en het totale vermogen van beide benen meten, evenals de balans tussen je rechter- en linkerbeen. Behalve het totale vermogen legt Vector ook de cadans en een verscheidenheid aan vermogensgegevens (Training Stress Score, Normalized Power, Intensity Factor, Totale vermogen in watt, Totale kilojoules, Vermogenszones) vast, die je kunt zien op je compatibele Garmin-toestel en in Garmin Connect, de gratis online fitnesscommunity.

EENVOUD

Garmin mikte op eenvoud voor zijn vermogensmeter. Het voordeel van pedalen als vermogensmeter is dat je die op verschillende fietsen kunt monteren. Bij een vermogensmeter/crank is dat al wat moeilijker. Je kunt de speciale pedalen zelf makkelijk in enkele minuten installeren. Het is vooral belangrijk dat je de pods (de kleine aanhangsels die de gegevens doorsturen) in de juiste hoek monteert. De software is bovendien eenvoudig bij te werken met nieuwe updates en je kunt de batterij (2032-knoopcel) zelf vervangen.

WEINIG EXTRA GEWICHT

De pedalen zijn compatibel met Look Keo plaatjes en het pedaalsysteem weegt 428 gram, waarvan de pedalen zelf 305 gram voor hun rekening nemen. Als je ermee rekening houdt dat Shimano Ultegra pedalen (de 6700-versie) 310 gram wegen, dan weet je dat dit niet slecht is. De Vector is compatibel met de Garmin Edge 500, 510, 800 en 810, en Forerunner 310XT en 910 XT. Het toestel zal 1549 euro kosten en zou vanaf deze week verkrijgbaar moeten zijn bij de geautoriseerde dealers.