Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

GETEST: gps-sporthorloge Polar Grit X

De Polar Grit X is een van de eerste sporthorloges die volledig is gericht op outdooravonturen. Het toestel focust op stoere duurzaamheid, accurate gps- en hartslagmetingen, lange batterijduur en een bootlading aan handige trainings- en gezondheidsfuncties.

Polar hamert op de stevigheid van het toestel. Het kreeg dan ook een certificaat dat bevestigt dat de Grit X ‘military grade’ is. Dat betekent dat de locatiemeting accuraat genoeg is voor militaire toepassingen én dat het stevig genoeg is voor de zwaarste omstandigheden. Met de waterdichtheid (tot 100 meter!) en robuustheid zit het dus zeker goed, waardoor je niet bang moet zijn om dit horloge te gebruiken om te zwemmen of duiken. Met een gewicht van 64 gram zit de Grit X in het lichte segment van de gps-sporthorloges. De knoppen voelen erg solide aan en het indrukken ervan voelt tegelijk soepel en duidelijk aan. Het gaat ook gepaard met een lichte trilling, waardoor je weet dat je actie is geregistreerd. Het Gorilla-glas staat bekend als enorm stevig. We moeten toegeven dat we er na een aantal weken gebruik al in zijn geslaagd om een kras op het scherm te krijgen. We staan er tot onze eigen scha en schande dan ook om bekend om alles kapot te krijgen… Deze kras is echter zeer oppervlakkig en gezien de impact die ervoor nodig was, biedt dat wel vertrouwen over de verdere levensduur van dit robuuste toestel. Het scherm toont de gegevens (cijfers, letters, kleuren, lijntjes) heel scherp, waardoor de leesbaarheid zelfs tijdens de inspanning aangenaam goed is.

Polar staat bekend om zijn hartslagmeting en de tien ledlampjes die je hartslag aan de pols registreren, doen dan ook uitstekend werk. We vonden de metingen correct en mooi gelijklopend met onze andere borstbandsensoren. Slechts enkele keren zagen we een kleine piek die we op onze andere toestellen niet zagen, maar dat waren uitzonderingen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat deze meting aan de pols een pak accurater is dan we gewoon zijn van andere sporthorloges. Het is via de instellingen mogelijk om je hartslag constant te laten meten, hoewel het standaard staat ingesteld om dit enkel te doen tijdens je trainingen. Tussendoor kan je dan wel de toets indrukken om je hartslag te meten.

TAL VAN TRAININGSFUNCTIES

Dit is overduidelijk een toestel dat je wil aanzetten om meer te bewegen. Zo kan je in het veld van trainingssuggesties ideeën krijgen om te sporten. Heb je er een zware training op zitten, dan kan je hier bijvoorbeeld de suggestie krijgen om enkele stabiliteitsoefeningen te doen. Daarnaast heb je natuurlijk het veld met de trainingen. Daar zie je meteen wanneer je laatste training was. Als je daar te zien krijgt dat het al wat langer geleden is, kan dat jou meteen ook prikkelen om er terug aan te beginnen.

Bij Cardio Load zie je hoe het gesteld is met je conditie na je voorbije trainingen. Mocht het allemaal wat meer zijn, dan staat er ‘ondertraining’. Zie je ‘behoudend’ of ‘productief’, dan ben je al veel beter bezig, maar bij ‘overbelast’ moet je toch even op de rem gaan staan. Altijd al benieuwd geweest naar je VO2Max? De Fitness Test meet vijf minuutjes je hartslag terwijl je neerligt en geeft dan een schatting.

Uiteraard is de Grit X ook een activity tracker en op die pagina zie je vanzelfsprekend hoe actief je dag was, hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Het grootste ‘Ingeborg’-gevoel kregen we bij de functie ‘Serene’, maar we zijn overtuigd dat heel wat mensen wel de rust zullen terugvinden met de ademhalingsoefeningen die je daarmee kan doen.

Null

Wie een toestel zoals deze Polar koopt, waagt zich hoogstwaarschijnlijk aan verschillende sporten. Je kan dan ook kiezen voor tal van sportprofielen in de Polar Flow-app, zoals hardlopen, trail running, triatlon, fietsen, wielrennen, mountainbiken, indoor cycling, outdoor, verschillende wintersporten, multisport en nog veel meer. De types die je selecteert, kan je daarna terugvinden in de trainingspagina en selecteren vooraleer je aan een training begint.

Het Polar Flow-platform waarmee je synchroniseert, is enorm uitgebreid en je moet je er dan ook wat vertrouwd mee maken. Om bijvoorbeeld je Strava Live Segmenten op je horloge te zien, moet je op Strava je favoriete segmenten met een ster aanduiden, maar moet je ook op Polar Flow nog even de segmenten laten binnenlopen vooraleer ze kunnen synchroniseren met je horloge.

Voor routes gebruikten we de website van Komoot. Dat is op korte tijd een van onze favoriete manieren om parcoursen te ontdekken en te tekenen geworden en het is de enige manier om accurate route-aanduidingen op je horloge te krijgen. Je krijgt de routes dan te zien als je een training start. Wat wordt er exact op het kleine scherm getoverd? Je ziet een groen lijntje van je route. Wijk je ervan af, dan wijst een pijl in de richting van je route met vermelding van de verwijderde afstand. Een kaart zie je niet. Gebruik je een Komoot-route, dan trilt je horloge wanneer je een afslag nadert en toont hij de afstand tot dat punt. Bereik je die plek, dan vermeldt hij ‘nu’. Om die trilling op te merken op lastiger terrein, moesten we het horloge iets harder rond onze pols spannen, maar daarna was het onmiskenbaar.

Het viel ons op dat de locatiemeting accurater was dan de fiets-gps die we op bepaalde momenten tegelijk hebben gebruikt. Met de Grit X wisten we correcter wanneer we de juiste afslag hadden bereikt. Vooral in dichte bebossing viel de extra nauwkeurigheid goed op. Dat verschil zagen we achteraf ook op ons pc-scherm: terwijl de lijntjes bij de registratie van onze fiets-gps soms tegen elkaar liepen op een kort slalomparcours, bleven die mooi duidelijk uit elkaar bij de waarneming van onze Polar Grit X. Je kan trouwens zelf kiezen welke combinaties van satellieten je gebruikt. Wij gebruikten de standaardcombinatie en dat bleek meer dan accuraat genoeg. Wil je de route beter zien dan met het horloge rond je pols, dan kan je altijd de stuurhouder erbij kopen en een gewone borstband om je hartslag te meten.

Extra handig voor de klimmers en de dorstigen onder ons zijn de functies Hill Splitter en FuelWise, waarmee je respectievelijk je klim- en daalprestaties nauwkeurig kan opvolgen en je energie tijdig kan aanvullen door te eten en drinken. Die functies bespreken we in een later artikel nog in detail, want ze zorgen voor een extra beleving.

CONCLUSIE

De Polar Grit X levert zijn doelpubliek wat het belooft: een stevig en nauwkeurig sporthorloge met talrijke trainingsfuncties en een lange batterijduur. De beloofde 40 uur tijdens trainingsgegevens lijkt ons maar ietsje te ruim geschat (het zal voor ons soort gebruik eerder rond de 35 liggen, schatten we), maar als je dat combineert met een gemiddeld aantal trainingen per week, haal je zo gemakkelijk vier en soms vijf dagen zonder te moeten opladen. Zelfs na een paar weken testwerk ontdekken we nog altijd nieuwe functies, maar het mag duidelijk zijn: de Grit X doet je zin krijgen om het beste in jezelf naar boven te halen op het vlak van trainen, bewegen, slapen, herstellen en zelfs ademen.

De Polar Grit X kost 429,90 euro en is onder meer verkrijgbaar op polar.com in de kleuren zwart, groen (maat M/L) en wit (maat S/M). Diverse andere polsbandjes van siliconen, textiel en leer zijn verkrijgbaar voor respectievelijk 29,95, 39,95 en 49,95 euro.