Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

GETEST: Marathonroute Hoge Kempen

Met een marathonroute van tachtig kilometer zet Limburg een nieuwe standaard voor het mountainbiken in Vlaanderen. Een route van zo'n afstand uittekenen met zo goed als geen meter asfalt: chapeau! Cycling.be zette de dikke banden op spanning en trok op verkenning.

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied van 5700 hectare, dat onder andere bestaat uit beschermd bos en heide. Het strekt zich uit van Maasmechelen tot Genk en van Zutendaal tot Opoeteren. Het plateau is relatief vlak (rond de hoogtelijn van 100 meter), maar aan de oostzijde duikt het bruusk af naar de Maasvallei. Daar vind je steile hellingen met een hoogteverschil van circa vijftig meter.

MOUNTAINBIKEN

In het gebied werden zes mountainbikelussen uitgetekend (16 tot 33 km). Ze sluiten op elkaar aan, zodat je ze kunt combineren. De ultieme combinatie is de marathonroute van 80 km. Die wordt met zwarte symbolen bewegwijzerd. Onderschat die afstand niet: er is amper asfalt onderweg (vinden we prima), maar dus ook weinig momenten om te recupereren. Het totale hoogteverschil bedraagt 500 meter. Die klimmeters bevinden zich voornamelijk aan de oostelijke zijde van het gebied. Het westelijke deel is vlakker.

De routes zijn in één richting bewegwijzerd (tegenwijzerzin). Op sommige stroken kun je echter mountainbikers in beide richtingen tegenkomen, omdat twee routes een andere richting volgen. Uitkijken dus bij steile hellingen/afdalingen.

INRIJPUNTEN

Er zijn zes inrijpunten die goed uitgerust zijn om te starten. Ze bevinden zich allen aan de rand van het nationaal park. Wij vertrokken in de startplaats Camping Kikmolen in Maasmechelen.

MEER INFO

www.nationaalparkhogekempen.be

www.limburg.be/Limburg/mountainbikenetwerken

Download het gpx-bestand van de marathontocht (80 km) HIER.

Lees het volledige artikel van onze (lange) rit in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.