Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

“Goede atleten zijn de knapste”

Goede sporters lijken alles te hebben wat ze willen. En daar is volgens Erik Postma een reden voor. Recent onderzoek wijst uit dat knappe mannen ook meestal beter preseteren.

Volgens Erik Postma, bioloog aan de Universiteit van Zurich, is een mooi uiterlijk vaak een signaal voor vrouwen om de meest geschikte partner te vinden.

Zijn onderzoek wijst uit dat mannen en vrouwen overeenkomen over welke mannen het knapst zijn. Als het op wielrenners aankomt, is er een verband met hun sportieve prestaties. “De beste wielrenners zijn aantrekkelijker”, stelt Postma.

Voor zijn studie pikte hij willekeurig 816 mensen uit. Dit deed hij door een mail te sturen naar iedereen die hij kende en zij moesten die op hun beurt weer doorsturen. Maar het onderzoek liep niet van een leien dakje voor Postma. “Ik kreeg veel mails van mannen die zeiden dat ze onmogelijk mensen van hetzelfde geslacht konden beoordelen op schoonheid.”

 

FOTO’S UIT TOUR

Het onderzoek zelf bestond uit 80 foto’s van deelnemers aan de Tour de France in 2012. Wanneer mensen renners herkenden, werdne hun antwoorden niet meegeteld. Zo zouden de mannen zich niet kunnen baseren op prestaties, maar echt op schoonheid.

Bradley Wiggins en zijn ploegmaats maakten echter geen deel uit van de studie. Zij droegen op de foto bijna allemaal een zonnebril waardoor ze werden geschrapt.

 

MOOISTE STAART

De resultaten waren duidelijk. De 10% best presterende renners vond men 25% knapper dan de 10% die onderaan het klassement eindigden in de Tour de France.

Volgens Postma is dit ook bij dieren het geval. “Veel vrouwtjes kiezen het mannetje met de langste of de mooiste staart.” Het voordeel van een partner met veel uithoudingsvermogen is dat hij het meeste eten mee naar huis brengt ’s avonds.

Maar de relatie tussen de looks en de prestaties ging niet altijd op. De meest aantrekkelijke renner was Amael Moinard. Hij eindigde pas midden in het pak.

Tejay Van Garderen plaatste de link naar dit onderzoek op zijn Twitter. Of hij zichzelf ook knapper vindt dan minder presterende collega’s is nog maar de vraag…