Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Golden Greg snelt richting de klassiekers

Wanneer slaat Greg Van Avermaet nog eens toe? Na z’n transfer van CCC naar AG2R Citroën keken (vooral Belgische) wielerfans met een grote smile toe. In de voorbereidingskoersen reed Van Avermaet naar enkele ereplaatsen en in de openingswedstrijden zat hij steeds goed vooraan. Een overwinning begint zich op te dringen.

Zijn laatste profzege dateert van 2019 in de GP Cycliste de Montréal. In 2020 verzamelde Van Avermaet heel wat plaatsen in de top tien en was een derde plaats in de zesde etappe van de Tour de France de uitschieter. In de voorbereidingskoersen van dit jaar zoals de Étoile de Bessèges toonde hij dat hard werken loont door steeds mee te doen voorin. Fans met een koershart hunkeren naar de Greg van 2017.

Opboksen tegen supertalenten

Greg Van Avermaet mag zich met zijn gezegde leeftijd van 35 jaar tot de ‘oudere garde’ in het peloton rekenen. In een wereldje waarin Mathieu van der Poel en Wout van Aert de grote slokoppen zijn, is het extra moeilijk om resultaat te rijden. Vraag dat maar eens aan Gregs teamgenoot Oliver Naesen. Het doel dit jaar moet wel een klassieker zijn en die periode laat niet lang meer op zich wachten. Komend weekend staat Milaan-San Remo op het programma en Van Avermaet lijkt helemaal klaar voor de strijd.

Terug naar het gloriejaar

2017 was zonder twijfel het boerenjaar van Greg. Het was zijn eerste jaar met z’n kenmerkende gouden helm en dat heeft de rest van het peloton geweten. We keren even vier jaar terug in de tijd. Het openingsweekend kan niet beter beginnen voor de renner uit Lokeren. In de Omloop Het Nieuwsblad volgt hij zichzelf op als eindwinnaar. Daags nadien fietst hij de top tien van Kuurne-Brussel-Kuurne binnen met een zevende plaats. Een dikke maand later kroont Greg zich als ultieme flandrien door ook de E3 en Gent-Wevelgem toe te voegen aan zijn palmares. Zowel in de Strade Bianche als in de Ronde van Vlaanderen moet hij genoegen nemen met zilver. Die zure appels slikt hij snel door in de ‘Hel van het Noorden’, de kassei in Parijs-Roubaix is dit jaar voor Van Avermaet. Ook de Ronde van Luxemburg wordt helemaal door hem verorberd: maar liefst twee ritzeges, twee keer tweede en zowel het punten- als het eindklassement. Greg sluit 2017 af op het WK in Bergen (Noorwegen) met een puike zesde plaats.