Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Greg Van Avermaet: ‘Ik heb nog steeds progressiemarge’

Een nieuwe ploeg, een (oude) nieuwe fiets en een nieuwe omgeving. Ook zonder de invloed van corona zal 2021 er helemaal anders uitzien voor Greg Van Avermaet. Maar eerst hoopt de olympische kampioen nog te schitteren in de Ronde, ondanks zijn blessures.

Het zal volgend jaar wennen worden, zowel voor Greg Van Avermaet als voor de wielerfan. Na tien seizoenen in dienst van BMC en opvolger CCC ruilt Van Avermaet zijn opvallende oranje outfit in voor de kleuren van AG2R Citroën. Dat hij bij zijn nieuwe werkgever trainingsmakker en goede vriend Oliver Naesen aantreft en kan rekenen op de steun van een uitgebreide voorjaarskern, doet de olympische kampioen dromen van een mooie herfst van zijn carrière. “Laten we hopen dat de combinatie Naesen-Van Avermaet voor vuurwerk kan zorgen. Ik ben er zeker van dat onze ploeg in de breedte een van de beste klassieke formaties zal zijn, maar we zullen elkaar nodig hebben om koersen te winnen.”

Laten we toch nog even stilstaan bij 2020 vooraleer we ons focussen op de toekomst. In een interview voor Titanen zei je ooit: “Een jaar dat voorbijgaat, goed of slecht, is nooit een verloren jaar. Ik steek er altijd iets van op.” Ondanks de coronacrisis is het niet helemaal een verloren jaar geworden, maar heb je van die bizarre periode ook effectief iets opgestoken?

Greg Van Avermaet: “Sowieso. De uitspraak van toen is wel toepasselijk voor alles wat we dit jaar al hebben meegemaakt. Een ideale situatie is het nooit geweest. In volle voorbereiding op de voorjaarsklassiekers moet je plots schakelen, je planning aanpassen en nieuwe doelen stellen. Het is niet zo eenvoudig om daarmee om te gaan. Samen met de sponsorperikelen die de ploeg kende, heeft die periode me wel iets bijgebracht. Je leert rustiger te blijven in die omstandigheden, je neemt de tijd om alles even vanop een afstand te bekijken en ermee om te gaan. Je kan je conditiepeil even laten zakken. De harde schijf van je computer even wissen en dan opnieuw opstarten. Met nieuwe doelen en nieuwe schema’s.”

In mei ben je 35 geworden. Je behoort niet meer tot de jongste renners van het peloton. Nooit gevreesd dat de coronacrisis op sportief vlak een verloren jaar kon betekenen?

“Die vrees is er wel geweest, maar dat geldt voor renners van alle leeftijden. Ook als neoprof is het niet leuk om een jaar te verliezen. De ontwikkeling die renners in hun debuutjaar bij de profs kunnen doormaken, is niet te onderschatten.”

José De Cauwer noemt je een strever, iemand die zich altijd wil bewijzen en zich daarvoor afbeult op training. Ga je dat kunnen blijven opbrengen op de dag dat je niet meer kan strijden voor de hoofdprijs?

“(na een korte stilte) Dan misschien niet meer. Ik ben iemand die zichzelf graag test, iemand die graag diep gaat tijdens een wedstrijd. Dat is ook mijn sterkte. Ik blijf iemand die zich probeert vast te bijten. In elke koers die ik rijd, tracht ik het onderste uit de kan te halen. Die instelling ligt aan de basis van mijn regelmaat.”

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!