Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Groupama-FDJ start Tour met nieuwe Lapierre

Lapierre voorziet Groupama-FDJ van een nieuwe fiets voor de Ronde van Frankrijk, die zaterdag van start gaat. De nieuwe generatie van de Xelius SL krijgt een lichter frame met compleet geïntegreerde kabels en een agressievere geometrie.

De gezamenlijke inspanningen tussen het ontwikkelingsteam van Lapierre en de ‘performance unit’ van Groupama-FDJ heeft geleid tot een nieuw resultaat: de Xelius SL3.

Al sinds 2002 bestaat de link tussen Lapierre en Groupama-FDJ, toen nog La Française des Jeux. De eerste Xelius kwam al in 2010 op de markt, terwijl de laatste update dateert van 2018. Die bracht de ploeg successen in de Tour, Giro, Vuelta, Ronde van Lombardije en de Franse kampioenschappen, maar toch bleek het tijd voor iets nieuws.

Zonder exacte cijfers is het moeilijk te beoordelen, maar Lapierre noemt het frame zelf ‘ultralicht’ dankzij de geoptimaliseerde carbonconstructie met nieuwe UHM-carbonvezels. Wat wel duidelijk is, is dat de kabels volledig geïntegreerd zijn, onder meer dankzij de nieuwe stuurcombinatie. Het design is ook up to date gebracht, maar de achtervork die ontspringt aan de bovenbuis blijft wel in het oog springen. De geometrie is iets agressiever geworden.

Frederic Grappe, hoofd van de Performance Unit bij Groupama-FDJ: “De nieuwe Xelius SL3 is een technologische evolutie van de SL2. De verhouding tussen stijfheid en comfort is geoptimaliseerd, terwijl de aerodynamica en het gewicht verbeterd werden om aan de noden van de renners te voldoen. De evolutie van de geometrie laat toe om in alle veiligheid op hoge snelheid te rijden en een prima bochtengedrag te behouden. Door alle kabels te integreren verfijnt de SL3 zijn lijnen en wordt het een zuiver afgelijnde machine.”

Klimmer David Gaudu kon de fiets al uitproberen in de Dauphiné: “Het eerste gevoel is uitstekend! Reactief, behendig, de fiets reageert perfect op moeilijk terrein. Het gewicht is verbeterd en ik wil niets verpesten, maar het nieuwe ontwerp is magnifiek. Ik kan niet wachten om ermee te rijden bij de Grand Départ in Brest, mijn thuisbasis.”

Gaudu kon de fiets al proberen.