Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Haibike maakt e-racer

Eurobike is even opwindend als ooit. Neem nu de X-Duro Race 28 inch van Haibike, een heuse racefiets met elektrische aandrijving! Het is wel duidelijk welke fietsen het straatbeeld zullen gaan bepalen: e-bikes.

Het is een apart gezicht, een e-bike met een racestuur. Maar het Duitse Haibike zet een trend door als eerste ook de categorie van racefietsen van elektrische ondersteuning te voorzien.

De X-Duro Race is een kolossale fiets maar heeft wel de onmiskenbare kenmerken van een racer. Hoge racevelgen, een racestuur, een gewone achterderailleur en een racezadel. Maar natuurlijk springen ook de Bosch middenmotor en de dikke accu in het oog en is het aluminium frame stevig (en relatief zwaar) uitgevoerd om de nodige (gewichts)krachten te kunnen weerstaan.

Omdat de bike een snelheid haalt van 45 km/u moet hij aan bepaalde wetgeving voldoen, en dat betekent dat een fietsstandaard, reflectoren en een zijspiegel (voor Duitsland) verplicht zijn. Zaken die de coole gebruiker er zo snel mogelijk af zal willen hebben.

Haibike is niet bang dat de e-racer lauw onthaald zal worden. Per slot van rekening verkocht het merk vorig jaar al 25.000 (!) e-mountainbikes in de Duitstalige regio. Een teken dat elektrisch aangedreven fietsen ook voor sportief gebruik meer en meer aanvaard worden. Mensen die nu nog niet fietsen omdat het net te inspannend is, kunnen met behulp van een e-bike toch de vergelijkbare ontspannende beleving ondergaan die fietsen zou moeten zijn.