Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Handleiding voor de najaarsklassiekers

De Tour, het BK en het WK zijn nog maar net achter de rug of de klassiekers komen er al aan. Het weer, de timing van de Vlaamse en Waalse eendagswedstrijden, het vormpeil van de favorieten ...: hoe anders zal het zijn? Wij tackelen enkele hot topics met Yves Lampaert, Jasper Philipsen en Dylan Teuns.

HET VORMPEIL – ZIT ER NOG VOLDOENDE ENERGIE IN DE TANK?

In een normaal wielerjaar zijn de voorjaarsklassiekers voor veel renners de eerste grote afspraak van het seizoen. De koersen in januari en februari? Goed om wat kilometers op de teller te hebben en wat vertrouwen op te doen, maar het blijft in grote mate spielerei. De eerste piek in het vormpeil moet er pas in maart of april komen. Onder invloed van COVID-19 ziet de aanloop naar de ‘voorjaarsklassiekers’ er helemaal anders uit. Grote afspraken zoals de Tour, het WK en de Ronde van Lombardije zijn dan al de revue gepasseerd. Zo’n atypische voorbereiding vergt een andere aanpak, zeker als je fris aan de start wil verschijnen.
 
“Het is ook voor ons een beetje gokken”, geeft Yves Lampaert toe. “Als renner hebben we in deze omstandigheden niet veel keuze. Sommige jongens moeten de Tour rijden, anderen niet. Of die Tour een grote invloed zal hebben? Het is afhankelijk van hoe je die drie weken verteert. Het kan een voordeel zijn omdat de motor goed gerodeerd is voor de lange afstand van de klassiekers, maar Tim Declercq wist me te vertellen dat het heel zwaar is geweest. Als je achteraf voldoende rust hebt kunnen inbouwen, moet je die vermoeidheid echter wel kunnen wegwerken.”

Dylan Teuns gelooft in het heilzame effect van een grote ronde, maar werd na een mindere Dauphiné in extremis geschrapt uit de Tourselectie van Bahrain McLaren. “Ik ben iemand die graag veel wedstrijddagen in de benen heeft en heb die gemiste grote ronde op een andere manier proberen te compenseren. Na Tirreno-Adriatico heb ik nog een stevig trainingsblok ingelast. Voor de start van Luik-Bastenaken-Luik zal ik aan negentien wedstrijddagen zitten. Dat is vergelijkbaar met een normaal voorjaar en moet in principe volstaan. Misschien kan die frisheid op het einde van de rit wel in mijn voordeel spelen.”

DE KALENDER – WAALSE VOOR VLAAMSE KLASSIEKERS?

De E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Voor wie het al vergeten zou zijn: zo ziet een normaal wielervoorjaar eruit. Die volgorde werd in 2020 helemaal door elkaar gehusseld. Zelfs in die mate dat de Waalse klassiekers voor het eerst sinds mensenheugenis voor de Vlaamse wedstrijden betwist worden. Een fait divers of toch een belangrijke plottwist?

Lampaert is een aanhanger van de tweede theorie. “De Waalse klassiekers kunnen een goede test zijn voor de Vlaamse koersen”, denkt de tweevoudige winnaar van Dwars door Vlaanderen. “Een perfecte gelegenheid om nog even aan die laatste procentjes te schaven. Wie op de Waalse hellingen kan overleven, zal daar voordeel uit halen en in goede vorm aan het Vlaamse werk kunnen beginnen.”

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!