Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Helm dragen belangrijker voor 55-plussers?

In Nederland gaan stemmen op om 55-plussers aan te moedigen een fietshelm te dragen. "Net zoals kinderen vallen oudere fietsers vaker. Daarom zetten kinderen een helm op. Waarom de ouderen ook niet?"

“Net zoals kinderen vallen oudere fietsers vaker. Daarom zetten kinderen een helm op. Waarom de ouderen ook niet?”, stelt Marco Burgmans van het veiligheidsinstituut Veiligheid.nl. Een helmplicht wil hij echter niet invoeren. In 2011 moesten 60.000 fietsers na een ongeval naar het ziekenhuis worden gebracht. Het grootste deel van hen waren 55-plussers. Meer dan de helft (55-60 %) is minstens 55 jaar oud en vaak is niet een botsing maar wel een gewone val de oorzaak. Breuken en open wonden aan armen en benen komen het vaakst voor, terwijl hersenletsels maar 10% uitmaken. Maar als zich zo’n letsel voordoet, zijn de gevolgen vaak veel zwaarder.

Brugmans stelt dat de verminderde controle bij ‘oudere’ fietsers aan de grond van het probleem ligt. Voor de veiligheid en de verminderde kans op hoofdletsels pleit hij voor het dragen van een helm. In Nederland loopt daarom de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’.

Het onderzoek van Veiligheid.nl kwam er naar aanleiding van de populariteit van elektrische fietsen bij ouderen. De stelling was dat de hogere snelheden vaker zorgen voor ongevallen. Dit kon echter niet worden bevestigd door het onderzoek.