Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het comfortconcept achter Specialized Body Geometry

Specialized is een van de voortrekkers in de fietsindustrie als het gaat om comfort op de fiets. Wij spraken met de belangrijkste mensen achter hun Body Geometry-concept en kwamen heel wat te weten over de relatie tussen zadels en erectieproblemen, de zoektocht naar de perfecte schoen, ...

Specialized had zijn voornaamste experts naar het Europees hoofdkantoor in ’s Heerenberg gehaald:

Andy Minkow is een expert in het onderzoek naar erectiestoornissen. Hij ontwikkelde het allereerste zadel voor Specialized.
Kyle Bikkel is handspecialist en werkt al vijf jaar samen met Specialized. Eerst werkte hij aan de ontwikkeling van handschoenen, later ook aan meer producten.
Scott Holtz heeft 23 jaar in een fietswinkel gewerkt en zit nu in het SBCU-programma.
Scott Stroot zit al vier jaar bij Specialized in het marketingdepartement voor de Body Geometry-lijn.
Andy Pruitt is al 43 jaar sportdokter en al 40 jaar bikefitter. Hij heeft meegeholpen aan de zadels en aan de Roubaix-fiets, en in feite alles met de relatie fiets/rijder.

Scott Holtz legt meteen de vinger op de wonde: “Je moet veel pijn verdragen als je begint met fietsen. De evolutie in Body Geometry is organisch verlopen, het was nooit de bedoeling om er een merk van te maken. We stelden ons gewoon de vraag: hoe maken we de fietservaring beter en hoe kunnen we een taal ontwikkelen om mensen juist op de fiets te zetten? In het begin dat we met profrenners begonnen te werken, hadden velen van hen zelfs nog nooit een fit gehad en wisten ze zelfs niet welke maat fiets ze hadden. Body Geometry heeft als doel de efficiëntie en het comfort te verbeteren en de kans op blessures te verminderen.”

DE HEILIGE HANDGRAAL

Kyle Bickel verzorgde de zoon van Specialized-oprichter Mike Sinyard bij een handblessure en zo ging de bal aan het rollen. “Handen zijn belangrijk: het is het derde contactpunt, maar wel de voornaamste manier om de fiets te controleren. Het basisdesign voor handschoenen is om padding te plaatsen op de plekken waar de hand het meeste druk uitoefent, maar dikkere padding vermindert de controle en het verspreidt de druk wel, maar vergroot ze ook. Druk leidt tot pijn. Als je een inlegzool voor de schoen bekijkt, zie je dat die niet plat is, maar overeenstemt met de holtes en de vormen van de voet om de druk te minimaliseren. Dat principe is ook nodig bij handschoenen. Daaruit stamt het Equalizer-pad van de Grail-handschoen.”

“Na het ergonomische design van de Grail werden de handen gemeten van iedereen bij Specialized, zodat de maten en de grootte van de Equalizer konden worden berekend. De bloeddoorstroming werd gemeten: die was goed zonder handschoenen, maar de Grail verbeterde dat met 6 %, wat 12 % beter is dan bij een gewone handschoen. Als je handen slapen, worden de zenuwen niet rechtstreeks geraakt. De oorzaak is een verminderde bloeddoorstroming. De Equalizer-pad heeft als effect dat er veel minder druk ontstaat (van 28 naar maximaal 11 PSI). De Grail is vooral voor racegebruik. De Contour XC-grip is een MTB-grip gemaakt voor een handschoen zonder padding.”

ZADELS LOSSEN ERECTIEPROBLEMEN OP

Minkow las indertijd een artikel bij Bicycling over erectiestoornissen bij fietsers. Hij heeft toen een zadel opengesneden en opgestuurd om te testen. Hij legt de cruciale momenten in de evolutie van zadels uit: “Mike Sinyard belde en zo heb ik samen met Robert Egger gewerkt aan een volwassen product. Op Interbike ’98 is dat zadel uitgebracht. In Stanford hebben 20 renners met erectiestoornissen het nieuwe zadel getest, met succes. In 1998 gebeurde er een onderzoek bij deelnemers aan een monsterrit van 15 uur – op een van de beklimmingen bevroor het water in hun bidon. Van de 160 mannen had 15% last van erectiestoornissen, maar bij de meesten verdween het symptoom wel snel. In Keulen werd in 2000 een studie gepubliceerd: er waren twee keer zoveel problemen bij fietsers als bij andere personen. Door herhaalde compressie krijg je verminderd bloed en zuurstof en worden er TGF-B1-chemicaliën vrijgegeven, wat zorgt voor fibrose en erectiestoornis.”

“Dr. Frank Sommer mat de bloedstroom met medische apparatuur, ik trok naar Duitsland en paste de zadelopening aan met een scalpel aan de hand van zijn gegevens. In 2002 werden alle zadels dan herontworpen en alle nieuwe zadels zijn vanaf dan altijd getest op bloeddoorstroming. Dr. Sommer stelde vast dat de bloedstroom door de penis boven de 50% moest blijven om problemen te vermijden.”

“Bij vrouwen gebeurt het onderzoek gewoon met drukmetingen. Zij kunnen ook vaak zelf aanduiden waar de probleemzones zitten. Dickensen bracht in 1949 ‘Human Sex Anatomy’ uit, waar bij 300 vrouwen de vrouwelijke geslachtsorganen zijn opgemeten. Ik heb daarmee een kaart gemaakt met de breedte van de zitbeentjes, handig om vast te leggen waar de zadelopening bij vrouwenzadels moet zijn.”

“Het nieuwe Power-zadel, dat kort is en een andere vorm (de voorkant van het Sitero-tijdritzadel met de achterkant van de Phenom en de opening van de vrouwenzadels) heeft, is snel het best verkopende zadel geworden: de vier uitvoeringen zijn ook de vier best verkopende zadels bij Specialized. Dit is bovendien een echt racezadel dat unisex is: het verschil tussen man en vrouw in fietsproducten kan daardoor wegvallen.”

“Bij de keuze voor een Specialized-zadel wordt de breedte van je zitbenen uitgemeten op een plankje met traagschuim of op het nieuwe digitale meetplankje. Je wil namelijk een zadel waar je bovenop zit en niet eentje dat in je lichaam gaat.”

ERGONOMISCHE SCHOEN DIE BIJNA IEDEREEN PAST

Schoenen betekenden de introductie van Dr. Pruitt in het Body Geometry-verhaal. “Die producten worden ergonomisch ontworpen en wetenschappelijk getest. In 1999 hebben we een ergonomische fietsschoen voor de massa ontwikkeld, met een 1,5 mm hoge voorvoet-varus (waarbij je de voorvoet wat naar buiten laat kantelen), het minimum dat ik in een schoen voor iedereen zou stoppen, omdat je ook geen overcompensatie wil creëren. Die verhoging dient om de natuurlijke activiteit van de voet te ondersteunen. Die correctie gebeurt automatisch tijdens het wandelen, maar niet bij het fietsen. Door die voorvoet-varus krijg je onnodige knie- en heupactiviteit onder controle en creëer je een mooi verticale pedaalslag.

“We deden een studie met de nieuwe S-Works-schoen en een schoen van een ander merk die kon worden geoptimaliseerd, maar aan een gelijkwaardige prijs. Met de S-Works trapten de testpersonen gemiddeld 6,6 watt meer en waren ze zo zeven seconden sneller op 10 kilometer. Bovendien was er minder kans op blessure. Trouwens, van de 147 renners in 15 teams die de S-Works-schoenen gebruiken, sponsort Specialized er maar 20.”