Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het debat der bidons

Er was gisteren tijdens de Ronde van Vlaanderen heel wat te doen over het weggooien van afval en bidons tijdens de wedstrijd. Vooral op de drinkbussen werd nauwlettend toegekeken dat ze niet in de vrije natuur zouden belanden. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd een renner uit de wedstrijd gezet.

In de zogeheten ‘litter zones’ regende het gisteren papiertjes, lege gelletjes, drinkbussen, noem het maar op. Voor velen een ongezien tafereel tijdens de koers, maar vanaf nu volkomen normaal door de nieuwe regels van de UCI. Sinds 1 april is het namelijk verboden afval achter te laten buiten die zones. Zowel Michael Schär als Letizia Borghesi gooiden een bidon weg buiten zo’n wegwerpzone en bekochten dat met een diskwalificatie.

Onfortuinlijke Zwitser

Stel je eens voor, je start in de belangrijkste wedstrijd van het klassieke voorjaar en sukkelt al vanaf het begin met je materiaal. Het overkwam Michael Schär gisteren. Na al van fiets gewisseld te hebben, was de Zwitser even nadien opnieuw tot stoppen aangewezen. Ondertussen is hij al een eindje achter op het peloton en staan er enkele fans in de graskant die om een bidon vragen. In alle emotie vergeet de ervaren Schär even de nieuwe regeltjes en gooit hij z’n drinkbus richting de toeschouwers. Oké, het gebeurde buiten een ‘litter zone’, regels zijn regels, maar toch kon de beslissing van de wedstrijdjury op weinig sympathie rekenen.

Ook Michael Schär zelf reageerde al op de hetze. Hij plaatste zijn pakkend relaas op Instagram:

“Beste UCI: WAAROM KINDEREN BEGINNEN MET FIETSEN”

“Ik herinner het me zoals het gisteren was. Mijn ouders reden met mijn zus en mij naar de Tour de France van 1997 in de Jura. We reden naar het parcours en wachtten daar uren midden in de drukte. Eindelijk arriveerde de reclamekaravaan en we vingen allemaal wat lekkers. Later kwamen de eerste politiemotoren en zweefde de helikopter boven ons. Precies deze opwindende sfeer van het naderende peloton was voor mij levensveranderend. Ik was enorm onder de indruk van de snelheid en het gemak waarmee deze renners konden fietsen. Ik wilde niets anders in mijn leven dan zelf profrenner worden. Vanaf dat moment werd ik gedreven door een droom. Bovenop die indruk kreeg ik een drinkbus van een renner. Dit kleine stukje plastic maakte mijn fietsverslaving compleet. Thuis herinnerde die bidon me elke dag aan wat mijn droom was. Ik reed elke dag vol trots met mijn gele Team Polti-bidon. Elke dag.”

“Nu ben ik een van deze renners die langs alle blije toeschouwers racen. Tijdens rustige momenten in de race bewaar ik altijd mijn lege bidon totdat ik wat kinderen langs de weg zie. Dan gooi ik ze voorzichtig precies naar een plek waar ze het veilig kunnen opvangen. Twee jaar geleden gaf ik een drinkbus aan een meisje langs de weg. Haar ouders vertelden me dat het meisje niet enkel die ene dag blij was met deze drinkbus. Nee, ze heeft het nog steeds over deze bidon. En misschien wordt ze ooit ook wielrenner.”

“Dat zijn de momenten waarom ik van onze sport hou. Niemand kan dat ooit van ons afnemen. Wij zijn de meest toegankelijke sport en we geven onderweg bidons. Zo eenvoudig is dat. Koers is eenvoudig.”

Ook bij de dames een diskwalificatie (en bijna twee)

Letizia Borghesi werd slachtoffer van dezelfde genadeloze beslissing door de wedstrijdjury enkele uren later in de vrouwenrace. Het ging opnieuw om een bidon die buiten een daarvoor voorziene zone werd weggegooid. Na afloop was het nog even schrikken toen op Twitter een discussie oplaaide met beelden waarop te zien was dat winnares Annemiek van Vleuten een bidon zou hebben weggegooid buiten een ‘litter zone’. Die gedachtewisseling werd snel ontkracht toen de jury besloot dat de actie van de Europese kampioene reglementair was. Het zou wat geweest zijn als men haar de overwinning ontnam.

Zo hadden we toch weer wat controverse tijdens de Ronde van Vlaanderen. In haar verdediging haalde Van Vleuten aan te denken dat de man met blauwe jas een ploegverzorger van Movistar was. Indien er een verzorger in de buurt staat, mag een renner zich wel van zijn of haar drinkbus ontdoen. Op de beelden hierboven is te zien dat er inderdaad een man met blauwe jas staat en die houdt dan ook nog eens bidons vast. Achteraf werd beslist dat ze haar drinkbus toch gewoon op een reglementaire manier in de kant gegooid zou hebben.