Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het fenomeen Filippo Ganna ontleed

Wanneer de 104e Giro op zaterdag 8 mei op gang wordt getrapt via een vlakke proloog van 8,6 kilometer, zal het niemand verbazen dat Filippo Ganna (24) enkele uren later de eerste roze trui mag aantrekken. Net als vorig jaar hoopt de nieuwe posterboy van het Italiaanse wielrennen te schitteren in de ronde van zijn eigen land, om vervolgens ook voor olympisch eremetaal te strijden in Tokio en zijn wereldtitel te verdedigen op het WK in Vlaanderen. In afwachting van enkele razend spannende tijdritduels met Wout van Aert en Remco Evenepoel serveren we u een portret van deze hardrijder pur sang, die zijn grenzen de komende jaren ook verder wil aftasten in klassiekers en rittenkoersen.

Sociaal isolement, sportieve dwangarbeid, temperaturen die weleens flirtten met het vriespunt: Filippo Ganna leefde eind september in Spartaanse omstandigheden toe naar het WK in Imola. Terwijl de ogen van de hele (wieler)wereld gericht waren op de Ronde van Frankrijk, trok de 24-jarige Italiaan na een weekje warmdraaien in Tirreno-Adriatico de bergen in, waar hij zich in totale afzondering afbeulde op een hoogte van 2000 meter. “Ik kon me er zonder druk van de buitenwereld voorbereiden op het wereldkampioenschap tijdrijden”, aldus Ganna. “De wificonnectie was zeer slecht, dus er was geen afleiding en de dagelijkse actualiteit ging haast volledig aan mij voorbij. Ideaal om me helemaal te concentreren op D-day. Het was bijwijlen loodzwaar – trainen bij 4 °C en regenweer is geen pretje – dus soms had ik helemaal geen zin om ’s ochtends op de fiets te kruipen. Maar ik wist waarvoor ik het deed en dat je, zoals mijn vader me altijd inprentte, op dergelijke momenten het verschil maakt. Al het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Nou en of! Ganna begon hypergefocust en in optima forma aan de WK-tijdrit en liet in de daaropvolgende 31,7 kilometer geen spaander heel van de verzamelde tegenstand. Wout van Aert kwam nog het dichtst in de buurt en strandde na een ijzersterk tweede deel op 26 seconden, maar slaagde er uiteindelijk nooit in om de nieuwe wereldkampioen te bedreigen. Met een gemiddelde snelheid van 52,98 km/u bereikte Ganna als een flitsende F1-bolide de finish op het befaamde racecircuit van Imola. “Het is een droom om wereldkampioen te worden in eigen land”, sprak de dolblije Italiaan met de regenboogtrui om zijn schouders. “Ik heb de voorbije weken als een monnik voor mijn sport geleefd, maar in de laatste rechte lijn naar het WK heb ik de druk bewust van de ketel gehaald. Ik heb veel met mijn vrienden gesproken, maar nooit over de koers. Een fris hoofd in combinatie met superbenen: dat was het geheim van mijn succes.“

Lees het volledige artikel in de derde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!