Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het mysterie achter Pidcocks mountainbike ontrafeld

Mathieu van der Poel is niet de enige die cross, weg en MTB combineert. Ook Tom Pidcock gaat voluit voor een selectie voor de olympische crosscountrywedstrijd. In het Zwitserse Leukerbad won hij meteen zijn eerste race, maar wij wilden vooral weten met welke fiets hij reed.

Bij Ineos Grenadiers rijden ze hun wegwedstrijden met Pinarello‘s, maar het Italiaanse merk produceert geen mountainbikes meer. Gezien het enorme oog voor detail bij de Britse ploeg waren we des te meer benieuwd naar het materiaal waarmee Pidcock de offroadpaden onveilig zou maken. Na het bestuderen van verschillende filmpjes en foto’s menen we het grootste deel van zijn fiets te hebben ontleed.

In Zwitserland reed hij met de hardtail van BMC, de Twostroke (lees hier ons introductieartikel). Dat model is nieuw sinds vorig jaar en heeft een moderne geometrie met uitgesproken lijnen. Op andere foto’s menen we de fully van het Zwitserse merk te herkennen, de Fourstroke. Dat lijkt dus de fiets voor de meer uitdagende parcoursen te worden. De voorvork is hoogstwaarschijnlijk een SR Suntour Axon-Werx34 Boost.

Pidcock showde op Strava al eerder zijn anoniem geverfde BMC Fourstroke. (foto: Strava/Tom Pidcock)

De keuze voor Shimano XTR 12-speed is evident dankzij de link tussen Shimano en Ineos Grenadiers en hetzelfde geldt voor de Continental-banden, maar de cockpitkeuze is minder voor de hand liggend. We menen een Syncros Fraser iC SL te herkennen en ook de superlichte Silverton SL-wielen zijn van het dochtermerk van Scott. Het zal dan ook interessant zijn om te zien of Pidcock de komende wereldbekerwedstrijden van Albstadt en Nove Mesto, waar ook Van der Poel zal aantreden, dezelfde setup zal behouden.

Wie wil zien hoe Pidcock de tegenstand aan gort reed in de manche van de Swiss Bike Cup, kan via Facebook de hele wedstrijd opnieuw bekijken. Na een goede tien minuten wedstrijd achtte de talentrijke Brit zijn moment gekomen om weg te rijden en hij eindigde met meer dan drie minuten voorsprong op Titouan Carod, de derde van het voorbij WK XC. De concurrentie is gewaarschuwd. Al zal Pidcock het in Albstadt niet onder de markt hebben, want hij moet starten op plek 92. Snel opschuiven in het pak en een goede eindnotering met de bijbehorende punten worden dan ook belangrijk om zijn startpositie voor de volgende wedstrijden te verbeteren.

Hier zie je de acceleratie van Pidcock in de tweede ronde.

Wil je zien hoe Pidcock zich voorbereidde op het mountainbikeseizoen, bekijk dan dit filmpje.