Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hier start de Tour (+ VIDEO)

Met een Grand Départ in Yorkshire fietst de Tour in drie etappes van het noorden van Engeland naar Londen. Cycling.be trok op verkenning in Yorkshire. Een voorproef van de eerste Tourrit, die meteen pittig belooft te worden.

De Tour start dit jaar niet met een klassieke proloog, maar met een rit in lijn. Die eerste ritten zijn doorgaans voer voor sprinters. Ook dit jaar zal dat niet anders zijn, behalve als de Yorkshire Dales er anders over beslissen. In het roadbook staan twee klimmetjes van derde categorie. Daar fietst een getrainde prof wel overheen, maar vrijbuiters stippen zo’n knik in het landschap ook graag aan. Misschien is deze geaccidenteerde rit wel de enige kans van hun leven om één of enkele dagen in het geel te fietsen. De sprinters en hun ploegen zullen vanaf de eerste rit al diep mogen gaan om het pak tijdig weer bij elkaar te krijgen. Dat is alleszins onze conclusie nadat we door de vallei van Wensleydale naar Hawes opschuiven.

Hawes ligt aan de voet van de Buttertubs Pass – de ‘Côte de Buttertubs’, heet hij officieel in het logboek. Na 104 kilometer wordt dit de eerste flinke klim van de Tour 2014. In zes kilometer klimt je hier tegen gemiddeld 5% tot 533 meter, maar laat je niet misleiden door dat milde gemiddelde. Zoals elke klim hier is regelmatigheid niet aan hem besteed: het schokt voortdurend tussen licht hellend en een steile muur. De hoogtemeter zwiept enkele keren tot boven 15%. Hier kunnen de klimmers zich een eerste keer tonen en de sprintersploegen aan het werk zetten. Trouwens, de eerste bolletjestrui wordt ook op deze Buttertubs verdiend. De eerste drager ervan zou hem wel eens een week lang mogen aantrekken. Een passage om naar uit te kijken dus. Boven waait de wind enorm strak en voelt het fris aan – ondanks de wolkenloze en zonnige hemel. Bomen groeien er amper in de Yorkshire Dales en al helemaal niet op de kale heuveltoppen. De wind heeft er vrij spel.

De afdaling naar de Swale Valley is snel en dat blijft een tijdje zo in deze groene en rustige vallei. Dalend slingeren we langs de River Swale van het ene dorpje naar het andere, tot in Reeth de tweede klim van de etappe volgt. Grinton Moor is een desolaat heideplateau waar enkel schapen graag lijken te vertoeven. De lage avondzon legt er een mysterieuze waas over het landschap. Vijf stipjes klimmen er in gespreide slagorde naar boven (4,5 km; 4,5%), maar Grinton Moor is een minder lastige puist dan de Buttertubs Pass. Tot Harrogate hebben de renners nu nog zestig kilometer te rijden. De jacht op de vluchters kan vanaf hier beginnen, maar het vooruitzicht op een eenmalige gele trui kan ook wonderen doen in een kopgroep van mannen uit de tweede rij.

YORKSHIRE PRAKTISCH

De Yorkshire Dales zijn een heuvellandschap in de Noord-Engelse regio Yorkshire en Humber. De hoofdplaats is Leeds. Deze stad ligt 300 kilometer ten noorden van Londen. De Dales zijn een beschermd natuurpark dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.


LE GRAND DÉPART

De Grand Départ van de Tour de France strijkt dit jaar neer in Yorkshire. De eerste etappe op zaterdag 5 juli is een rit in lijn van 190 kilometer, van Leeds naar Harrogate. Deze rit trekt dwars door de Yorkshire Dales. Cycling.be verkende dit landschappelijk mooie traject door de Dales. De tweede etappe gaat van York naar Sheffield (201 km), de derde van Cambridge naar Londen (155 km). Daarna steekt de Tour Het Kanaal over.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met P&O Ferries, Welcome to Yorkshire en Huurwagens Mols.

Lees de volledige reportage in het julinummer (+ TOURGIDS) van cycling.be magazine, nu in de winkel!