Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe Zonhoven in recordtempo tot klassieker uitgroeide

Twaalf jaar geleden was er van Zonhoven nog geen sprake op de veldritkalender, al zul je dat zondag niet vermoeden. Hoe kon Zonhoven in zo'n sneltreinvaart tot cyclocrossklassieker uitgroeien? Cycling.be ging op zoek naar het geheim van de mooiste zandcross van het jaar.

Wie Zonhoven zegt, denkt aan de Kuil. Die gaat over ieders lippen, maar eigenlijk kent hij nog maar een prille geschiedenis. De zandduin, vroeger bekend als het stort van Termolen omdat hij zich vlakbij de vroegere stortplaats op het domein van Molenheide bevond, werd pas zeven jaar geleden voor de eerste keer opgenomen in de Superprestige.

PER TOEVAL ONTDEKT

Voor de aanleiding daarvan halen we graag een anekdote van onder het stof. We schrijven oktober 2009. Een dag na de veldrit van Zonhoven staat er voor de veldrijders van de toenmalige Telenet-Fideaploeg een verplicht nummertje op het programma: de sponsordag, waarbij verschillende makelaars van de hoofdsponsor in het wiel van de profs een training mogen meemaken op het uitdagende parcours van de Zonhovense cross.

Met een flinke portie tegenzin beginnen Tom Meeusen, Bart Wellens en co eraan. Het miezert en de veldrit van een dag voordien zit nog in de vermoeide benen. Ook Erwin Vervecken is erbij. “Na drie rondjes heb ik toen aan Tom Meeusen voorgesteld om even van het pad af te wijken en met ons tweeën een stukje goed door te rijden”, herinnert de drievoudige wereldkampioen zich. “Tom vond dat een goed idee. We reden van de rest weg, reden over een knikje en plots zagen we hem liggen: die immens grote kuil.”

‘Hoe is het mogelijk dat dit niet in het parcours is opgenomen?’, flitste er door het hoofd van de ploegmakkers toen ze oog in oog stonden met het natuurfenomeen. “Van bovenaf gezien leek het mij een erg moeilijke afdaling omdat er geen sporen getrokken waren. Dus besloot ik Tom uit te dagen om naar beneden te rijden”, aldus Vervecken. “Tom (op dat moment amper negentien jaar jong, red.) kennende was hij al beneden nog voor ik het goed en wel uitgesproken had (lacht). Ik kon natuurlijk niet achterblijven en dook een paar tellen later ook die put in.”

Na afloop van de training stapten Meeusen en Vervecken op hun teammanager af, op dat moment ook organisator van de GP van Zonhoven: Hans Van Kasteren. Die had de organisatie mee op zich genomen omdat de plaatselijke wielerclub Het Sprintend Wiel de inrichting niet langer alleen aankon. “Je wil toch altijd iets speciaals, hé”, sprak Meeusen toen tegen de Nederlander. “Leg dan in de toekomst die kuil maar in het parcours. Dan krijg je gegarandeerd spektakel.”

Lees het volledige verhaal in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.