Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In de gaten te houden in de Tirreno-Adriatico

De Tirreno-Adriatico gaat dit jaar alvast van start onder het motto ‘breken met de traditie’. Al doen ze dat breken wel gematigd: enkel het tijdstip wijzigt en de slottijdrit verdwijnt. De overige hoofdingrediënten blijven behouden.

Vroeger steevast van woensdag tot en met dinsdag, maar dit jaar wijzigt de Tirreno zijn tijdstip naar maandag tot en met zondag, om zo dus gelijktijdig te eindigen met Parijs-Nice. En de koers in midden-Italië breekt met nog een traditie, die van de individuele slottijdrit.

Dit jaar wordt er geopend met een tijdrit, een proloog van net geen 14 kilometer. In de plaats van de slottijdrit is er om af te sluiten een vlakke rit, de uitgelezen kans voor de sprinters om de zondag voor Milaan-San Remo hun sprint op punt te zetten. De aankomstplaats blijft dezelfde van elk jaar: San Benedetto del Tronto.

Nog opvallend aan het parcours is de afwezigheid van een aankomst boven of tenminste een klim van lang formaat. Het zou wat kunnen doen denken aan de editie van 2016 toen Greg Van Avermaet, er dit jaar opnieuw bij, de Tirreno won na de afgelasting van de bergrit naar de Monte San Vicino, maar toch oogt het parcours lastig dan toen. Meer dan 14 000 hoogtemeters over 1131 kilometer en drie ritten langer dan 200 kilometer.

Favorieten

Ondanks het grote aantal kleppers die Parijs-Nice rijden, is ook het lijstje interessante namen op de deelnemerslijst van de Tirreno lang. Heel lang.

Om meteen op te schrijven in de proloog: titelverdediger Tadej Pogačar, die vorig jaar won voor Van Aert en Mikel Landa. Pogačar mag uit vele hoeken tegenstand verwachten in de proloog. Zoals van zijn ploegmaat Mikkel Bjerg, van zijn landgenoot Jan Tratnik, van Tirreno-debutant Remco Evenepoel, van thuisrijders Edoardo Affini en Gianni Moscon, van Alex Dowsett of van de Franse kampioen Benjamin Thomas. Maar, nog meer favoriet dan alle eerdergenoemden blijft nog steeds wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna. Tijdrijders bij de vleet dus in nog geen 14 kilometer tegen de klok.

Etappe 2, 3 en 7, op de laatste dag, zijn weggelegd voor de sprinters. Net als tijdrijders zijn ook die talrijk op de afspraak. Caleb Ewan gaat op zoek naar een derde zege in het nog prille seizoen, terwijl Mark Cavendish net hetzelfde doet. Ook Michael Matthews, Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo, Tim Merlier en Edward Theuns, die met het allerlaatste rugnummer, 237, rondrijdt, zijn erbij.

Etappe 4, 5 en 6 worden een driedaagse voor de punchers en de betere klimmers. Aan Tadej Pogačar om hier uitgedaagd te worden door concurrentie die niet mals is: Quick-Step Alpha Vinyl beschikt over Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel, Ineos Grenadiers over Richard Carapaz, Ritchie Porte en Tao Geoghegan Hart en Bahrein-Victorious over Damiano Caruso en Mikel Landa. Andere uitdagers zijn Miguel Ángel López, Wilco Kelderman, Rigoberto Uran en de bijna 37-jarige Jakob Fuglsang.

Dat belooft dus koersspektakel, en al helemaal in combinatie met het gelijktijdige Parijs-Nice!

Programma:

1             07/03 14u00                     Lido di Camaiore – Lido di Camaiore        13,9 km                             

2             08/03 11u50                     Camaiore – Sovicille                                      219 km               

3             09/03 13u10                     Murlo – Terni                                                  170 km               

4             10/03 12u00                     Marmore – Bellante                                      202 km               

5             11/03 13u20                     Sefro – Fermo                                                 155 km               

6             12/03 10u50                     Apecchio – Carpegna                                    215 km               

7             13/03 11u15                     San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto    159 km