Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Interessante 11-speed MTB-onderdelen bij Shimano

Shimano introduceert enkele minder opvallende maar des te interessantere nieuwe producten voor de mountainbike, waaronder een 1x11 kettingblad, een brede 11-46 cassette en een kettingsnelsluiting.

De nieuwe XTR en Deore XT 1×11 speed kettingbladen zijn volgens Shimano ontwikkeld dankzij studies met cross-country- en trailrijders van wereldniveau. De nieuwe groepen werden onder extreme omstandigheden getest, zoals de droge en stoffige omgeving van Amerika en Zuid-Europa en de zware modder die zich ’s winters in Noord-Europa manifesteert.
Bij het Dynamic Chain Engagement (DCE) concept gaat het om efficiënt kettingmanagement. De nieuwe XTR (SM-CRM91 en DEORE XT (SM-CRM81) kettingbladen zijn ontworpen volgens DCE en hebben een gewijzigd tandprofiel. Deze nieuwe kettingbladen houden de ketting beter vast, maken minder geluid en zijn duurzamer. De met staal bepantserde tanden op de XT-versie zorgen voor een grotere duurzaamheid, terwijl de versterkte aluminium tanden op de XTR-versie het gewicht laag houden.

De nieuwe cassette voor 1×11 speed heeft een superbreed 11-46T-bereik dat optimale keuzemogelijkheden in versnellingen biedt voor Endurorijders. Daarmee is de lichtste versnelling een stuk lichter dan de 42, die tot nu toe het maximum was. Het streefgewicht van de CS-M8000 cassette is 450 gram en is ontworpen om uitwisselbaar te zijn met XTR en Deore XT.

Voor een grotere flexibiliteit introduceert Shimano een 11-speed ketting Quick-link (SM-CN900-11). Zo’n snelsluiting is ontworpen om onderweg zonder gereedschap snelle reparaties te kunnen uitvoeren. De Quick-link is bruikbaar op zowel de racefiets als MTB, aangezien dezelfde ketting wordt gebruikt. Er is voor de snelle montage van meerdere kettingen een professionele montagetool beschikbaar (TL-CN10).

De nieuwe versnellingscombinaties op de nieuwe 2×11 en 3×10 crankstellen zijn gericht op de lagere
versnellingen voor het rijden in steile bergachtige gebieden. De Dyna-SIS 11 FC-MT700 34-24T
crankset beschikt over Hollowtech II crankarmen. De 3×10 MT500 crankset is voorzien van 40-30-22T tandwielen en een tweedelige crankarm met een stijve, solide en robuuste constructie.

REMMEN

Net onder het niveau van Acera introduceert Shimano de M365 en de M315 – twee nieuwe nonserie
hydraulische schijfremmen. De M365 is uitgerust met een lichtere aluminium hendel en beide
remmen bieden technologieën die ook bij de topschijfremmen te vinden zijn, zoals geruisloze stabiele
remprestaties en snel en schoon bleeden van het systeem.

Als aanvulling op de nieuwe M365 en M315 schijfremmen is een nieuwe
borgring ontwikkeld voor SM-RT10 Center-lock schijven, om de
gebruiksvriendelijkheid voor werkplaatsen en fabrikanten te vergroten. Met
twee nieuwe tools – het TL-FC36 lager tool of de TL-LR11 cassette tool –
is het onderhoud snel en eenvoudig.