Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Interessante fiets-gps’en van Lezyne, Stages, Bryton

Sigma heeft nog maar net de interessante Rox 12.0 gelanceerd (en er een Eurobike Gold Award mee behaald!) of daar was Eurobike met nieuwe gps-computers van Lezyne, Stages, Bryton en - uiteraard - Garmin. We zetten de interessantste toestellen op een rijtje.

Wat Lezyne op de Duitse fietsbeurs kon presenteren, wekte onze belangstelling. We spraken de eigenaar van Lezyne en hij was niet alleen trots op zijn nieuwe producten, hij benadrukte dat alles in huis is ontwikkeld en dat zijn programmeurs full-time met dit project bezig zijn geweest om de functionaliteit perfect in orde te krijgen tegen Eurobike. Gebruiksvriendelijkheid was daarbij een belangrijk criterium. De Lezyne Mega komt er in twee versies: de Mega XL heeft een zwart-witscherm van 2,7″ en kan zowel horizontaal als verticaal worden gedraaid. Het belangrijkste voordeel van dit model is de batterijduur van liefst 48 uur. Daarnaast heb je de Mega C met 2,2″ kleurenscherm, waardoor je maximaal 8 i.p.v. 10 gegevensvelden op een pagina kan proppen en de batterijduur zakt naar een nog altijd knappe 32 uur.

Beide modellen hebben dezelfde functionaliteit en werken met OSM-kaarten die ‘offline mapping’ toestaan, waardoor je geen verbinding met je gsm meer nodig hebt om te kunnen navigeren. De accuraatheid wordt bewaard door GPS– en GLONASS-ontvangst, een barometer en geïntegreerde accelerometer. Op het eerste gezicht heeft de Mega alle functies en verbindingsmogelijkheden die we kennen van de betere navigatietoestellen – al wachten we tot na een eerste test voor een definitief oordeel – maar het mooist is nog de prijs voor al dit moois: 199,95 euro voor beide modellen.

De toestellen kunnen bogen op de GPS Root-website en de GPS Ally-app om trainingen en routes te synchroniseren en om contact te maken met andere platformen zoals Strava. De Mega-toestellen krijgen een stevige stuursteun, maar er is ook een ‘Direct’-steun die zich laat schroeven op de plaats van de twee boutjes van je stuurpen.

STAGES L50 & M50

Stages, bekend van de vermogensmeters, heeft zijn lijn van Dash-computers uitgebreid met de M50 (239 euro, kleiner scherm) en L50 (299 euro en groter scherm), twee toestellen met kleurenscherm die niet alleen uitstekend zijn voor nauwkeurige trainingsdoeleinden, maar die ook navigatie toelaten dankzij een ruime OSM-kaart. Batterijduur is respectievelijk 15 en 18 uur, maar dat is dan wel gemeten in echte omstandigheden. Mooi: bij je toestel krijg je meteen een stevige alu stuurhouder. De bediening gebeurt met robuuste knoppen. Het is nog even wachten tot het najaar voor we een toestel in handen kunnen krijgen.

BRYTON MIKT OP AANTREKKELIJKE PRIJS

De Garmin Edge Explore werd eveneens tijdens Eurobike voorgesteld en hebben we al in een apart artikel belicht (zie link onderaan), maar ook Bryton kwam met nieuwe toestellen met een zwart-wit-scherm van 2,3″ op de proppen. Bryton wil zo accuraat mogelijk zijn door maar liefst vijf types van satellieten te ontvangen, namelijk GPS, Glonass, BDS, Galileo en QZSS. Dat kan handig zijn in beboste gebieden, met name op de mountainbike. Het goedkoopste toestel, de Rider 410 (129,95 euro) biedt geen kaartnavigatie aan, dus kijken we al snel naar de Aero 60 (199,95 euro) als interessanter toestel. Bryton putte inspiratie uit het succes van de aerodynamisch vormgegeven Wahoo Element Bolt en stroomlijnde de vorm van toestel en houder. Navigeren gebeurt met de OSM-kaarten, bedienen doe je met de knoppen aan de zijkant en onderaan het toestel. De batterij moet 32 uur meegaan. De Rider 450 (179,95 euro) biedt zowat dezelfde functionaliteit, maar mist de aerotouch en richt zich daarom op mountainbikers. Alle toestellen verbinden met je smartphone via Bluetooth LE en met sensoren via ANT+ en Bluetooth. Ook koppelen met je elektronische groep is mogelijk.

GOLD AWARD VOOR SIGMA

Tijdens de Eurobike 2018 in Friedrichshafen, de grootste fietsvakbeurs ter wereld, is de Sigma ROX 12.0 tot winnaar uitgeroepen in de categorie ?Accessoires?. Over de ROX 12.0 zegt de jury: ?De ROX 12.0 SPORT is het topmodel uit de ROX-serie van SIGMA SPORT. De GPS fietscomputer combineert innovatieve kaart navigatie met een professioneel trainingssysteem. De ROX 12.0 biedt een exceptioneel krachtige hardware en duidelijke bedieningsconcept. Grote knoppen en duidelijk grafische iconen op het touch screen leiden de gebruiker intuïtief door de menu?s. De directe koppeling via Wifi met de communities van Strava, Komoot, GPSies en TrainingPeaks maken de ROX 12.0 uniek. Alle data worden snel en eenvoudig gesynchroniseerd. Met de nieuwe features en modern design, zet de ROX 12.0 de nieuwe standaard op het gebied van GPS fietscomputers.

Buitengewoon scoort de ROX 12.0 op functionaliteit
en prijs-kwaliteitsverhouding.??
Leuk voor de gebruikers: nu zijn ook de gekleurde covers en knoppen beschikbaar, zodat je jouw toestel kunt personaliseren.

Gerelateerde artikels