Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Jay Vine: van Zwift naar tweede in de Ronde van Turkije

Net niet voor Jay Vine in de Ronde van Turkije. De Australiër die een profcontract verkreeg via Zwift moet na zijn eerste koersdagen genoegen nemen met een tweede plaats in het eindklassement op een seconde van de winnaar. In het kamp van Alpecin-Fenix zijn ze maar wat tevreden met zijn prestatie.

Dat virtueel koersen in de lift zit, hebben ze bij Alpecin-Fenix goed begrepen. Aan een toernooi van de Zwift Academy hingen ze voor de winnaar dan ook een profcontract vast. In de finale streden vijf renners voor een plekje in de ploeg van Mathieu van der Poel. De zege was uiteindelijk voor Vine. De 25-jarige Australiër reed de voorbije jaren vooral in het Australische amateurcircuit, maar mocht zich nu opmaken voor het echte werk tussen de profs in de Ronde van Turkije. 

De eerste grote test

Voor Vine was de Ronde van Turkije z’n eerste wedstrijd als prof voor Alpecin-Fenix. Ondanks dat waren er wel verwachting voor de Australiër. Dat kunnen we afleiden uit wat Philip Roodhooft na afloop zei. Hij was namelijk niet compleet van zijn stoel geblazen over wat Vine hier gepresteerd had. Wel vond hij het knap dat Jay meteen de koe bij de hoorns vatte en zo naar een puike prestatie reed. In de koninginnenrit werd hij op de aankomst bergop tweede na de Spanjaard José Manuel Díaz. Met nog een laatste etappe te gaan, kon het wel nog eens spannend worden. De mannen van Díaz en hijzelf hielden alles onder controle. Vine viel zelfs nog, gelukkig voor hem binnen de laatste drie kilometer, dus dat veranderde niets aan zijn klassement. Zo strandt de Australiër op een seconde van de eindzege.

“Ik denk dat de grootste verrassing van de week was hoeveel ik nog niet wist”, vertelt Vine aan de pers. “Er zijn zoveel nuances om je in het peloton te bewegen, het ritme en het verloop van de wedstrijd te volgen. Er is veel om op te letten en ik ben nog maar net begonnen met leren. Ik kan niet wachten tot de volgende wielerwedstrijd.”

Bijkomend feit: Vine ontmoette pas net voor aanvang van de ronde zijn ploegmaten. Hij kon de stages afgelopen winter niet bijwonen door zijn visumaanvraag en de coronamaatregelen.

Scouting via Zwift?

Met Vine in zijn rangen lijkt Alpecin-Fenix in elk geval een veelbelovende klimmer te hebben, die ook in het grotere rondewerk een rol van betekenis kan spelen. Roodhooft en de ploegleiders willen hem vooral een mooi programma laten afwerken. Dat is hun doel met de Zwift Academy. Coach Kristof De Kegel had het tijdens de eerste aflevering van de Arrivee-podcast (vanaf minuut 19) al over die Zwift-wedstrijd, de rekrutering van Vine en de indrukwekkende wattages die werden gehaald op het virtuele platform. De renners van Alpecin-Fenix die meereden, konden volgens De Kegel nauwelijks geloven dat de cijfers echt waren, zo straf was het.

De winnaar van de Academy moet een volwaardig lid zijn van het team en de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Bij het fietsen op de rollen wordt vooral naar wattages gekeken en laat dat nu precies zijn wat Jay zo goed kan. Dat liet hij ook zien toen hij tweede werd in de voorlaatste etappe. Op die beklimming was er niet echt sprake van ploegenspel, dus wie het hardst kan trappen is eerst boven. Zonder de Zwift Academy was de voormalige mountainbiker Vine waarschijnlijk nooit aan een profcontract geraakt. Vanuit Alpecin-Fenix moedigen ze dan ook renners met een koersdroom aan om deel te nemen aan die wedstrijden. Iets voor jou?