Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

John Degenkolb: ‘Ik ben niet Cancellara’

John Degenkolb kon in 2017 alweer winnen en is ook in Parijs-Nice in goede doen. Voor het maartnummer van cycling.be magazine legt hij uit hoe zwaar zijn comeback was en hoe groot zijn honger naar succes nog is.

John Degenkolb verkaste in het tussenseizoen van Giant-Alpecin naar Trek-Segafredo. Neen, er vielen geen harde woorden bij zijn afscheid, de Duitser blikt met veel plezier terug op zijn periode bij de Nederlands-Duitse formatie, maar hij had nood aan nieuwe lucht en een ploeg die net zoals hem de klassiekers in het hart draagt. John Beton won in 2015 zowel Milaan-Sanremo, als Parijs-Roubaix. Het was van 1986 geleden, met Sean Kelly, dat een renner hem dat voordeed in hetzelfde jaar.

‘Dege’ leek samen met generatiegenoten Alexander Kristoff, Peter Sagan en Greg Van Avermaet 2016 te gaan domineren in de klassiekers, maar een horrorcrash op 23 januari van vorig jaar op trainingsstage in Spanje besliste daar anders over. De Duitser liep een breuk op in de onderarm, had verschillende diepe snijwonden en speelde bijna zijn linkerwijsvinger kwijt. Maandenlang lag hij in de lappenmand, zijn eerste koers reed hij pas op 1 mei, in eigen gauw: de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Hij won daarna in 2016 zelfs nog twee wedstrijden: een rit in de Arctic Race of Norway en de eendagskoers Münsterland Giro, voor onze landgenoot Roy Jans. Uiteindelijk fietste hij nog 59 koersdagen bijeen.

“Het was een jaar waarin ik vooral voortdurend achter de feiten aan holde”, zegt hij daarover tijdens een gesprek in Mallorca op trainingsstage. “Je kunt die wekenlange trainingsachterstand niet zo snel goedmaken.” Intussen zit het met die vorm wel goed, dat bewees hij al meteen in 2017 in de Ronde van Dubai waar hij in de derde rit, een waaieretappe door de woestijn, naar de zege sprintte.

Proficiat, al meteen een overwinning in het nieuwe jaar. Dat moet deugd doen?
Degenkolb: “Voor mij was het vooral van belang om de ploeg de zege te schenken, hen te bedanken voor het vertrouwen dat ze in me hebben en voor het vele werk dat ze voor me verrichten in de koers. Bovendien, als je vroeg op het seizoen scoort, dan weet je dat je op de goede weg bent.”

Lees het volledige interview in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.