Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Journalist over z’n Tour(en)

De Morgenjournalist Jeroen De Preter kruipt de komende Tour niet alleen in zijn pen, maar ook op de fiets. Hij vertrekt op 1 juli met 24 uur voorsprong op het échte peloton om dezelfde lijdensweg door Frankrijk af te leggen als Contador en co.


(foto jonas lampens)
“Waarom in hemelsnaam?” Die vraag kreeg De Preter de laatste tijd meer dan hem lief was naar het hoofd geslingerd. “Toen ik de Tour volgde als journalist, bleef ik met heel wat frustraties achter omdat je zo ver van de echte koers wordt gehouden. Ik speelde al langer met het idee om de Ronde daarom maar eens zelf te rijden”, verduidelijkt hij.
 
“Daarmee zou ook een jongensdroom in vervulling gaan, want als klein manneke kroop ik al in de huid van al die Tourhelden. Daarbij komt nog dat het een perfecte motivatie is om te stoppen met roken. Door een dag voorsprong te nemen, kan ik de lezers van onze krant bovendien perfect informeren over wat het peloton in de volgende rit te wachten staat.” 

Om de haalbaarheid van zijn stunt te toetsen, ging De Preter te rade bij Paul Van Den Bosch en Bert Ackaert van Energy Lab. Na een medische check-up en een eerste inspanningstest zetten zij midden februari het licht op groen en kon de echte voorbereiding beginnen.

“Onlangs was ik op reportage bij Jasmine Vangrieken en Johan Vansummeren. Toen ik mijn plannen uit de doeken deed, gaf Johan me geen schijn van kans. Alleen is niet hetzelfde als in een peloton, en ook het gebrek aan een professionele omkadering zou me volgens hem parten kunnen spelen. Bert Ackaert geeft me 65% kans om Parijs te halen met een dag voorsprong op het peloton.”

De Preter zal zijn tocht niet helemaal alleen moeten aanvatten. “Onze fotograaf rijdt met me mee in een mobilhome, waarin ik na elke etappe ook zal overnachten. Hij moet alleen nog zijn diploma massagetechnieken halen, maar voor de rest zit dat dus wel snor. (lacht) Ik doe ook een oproep aan alle fietsliefhebbers om me één of meer ritten te vergezellen, onder het motto: ?hoe meer zielen, hoe minder afzien?. Wie me uit de wind komt zetten, krijgt zelfs een speciaal voor de gelegenheid gefabriceerde outfit van Bio-Racer. Ik heb al heel wat respons gekregen en dat is toch een hart onder de riem. De laatste week neemt een elite zonder contract me zelfs op sleeptouw. Ik zal het kunnen gebruiken…”

Zet Jeroen uit de wind!
Wil jij één of meerdere etappe(s) met Jeroen meerijden? Dat kan! Mail vóór zaterdag 2 juli je contactgegevens en de etappe(s) die je graag wil rijden naar jeroen.de.preter@demorgen.be. Je krijgt ter plekke een gratis outfit (zolang de voorraad strekt). Hou er rekening mee dat de ritten één dag voor de officiële etappes worden afgelegd! De ervaringen van Jeroen kan je elke dag volgen in De Morgen
Cyclo Sprint
Lees het volledige artikel, de Tourgids 2011 en reportages over onder andere de voorbereiding van Jurgen Van den Broeck en de broertjes Schleck in de nieuwe Cyclo Sprint, die vanaf dinsdag 28 juni in de winkel ligt.