Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Jouw menukaart voor de Ronde

Net zoals bij de profs is ook voor de wielertoeristen parcourskennis van de Ronde van levensbelang. Heb je je huiswerk voor komend weekend al gemaakt? Overloop mee het parcours en speel de RVV-hellingenquiz!


De Kluisberg is de eerste echte helling van de dag. (foto belga)


261,9 km tussen de Grote Markt van Brugge en de Hallebaan in Meerbeke, dat krijgen de profs zondag op hun bord. De wielertoeristen kunnen een dag eerder kiezen uit 75, 150 of 260 km. MTB’ers kunnen op pad voor 30, 55, 75 of 100km. 

Wie voor de 260 km kiest, volgt grotendeels het officiële Ronde-parcours en beklimt alle hellingen die ook zondag op het menu staan. Na de start in Brugge krijg je eerst de kans om wat op te warmen met een vlakke passage langs de kust. In Oostende gaat het terug landinwaarts.

DE EERSTE HINDERNISSEN

Terwijl je Torhout, Roeselare en Waregem passeert, wordt het parcours al wat golvender. Na ongeveer 130 km wacht met Den Ast de eerste echte hindernis van de dag. Nuja, hindernis… Beschouw het eerder als een opwarmertje voor het echte werk.

Pas 35 km na Den Ast volgt met de Kluisberg de eerste echte helling van de dag. In het verlengde van deze asfaltweg met een veneinig einde ligt de smalle Knokteberg, ook wel bekend als de Côte de Trieu.

6 KLIMMEN OP 20 KILOMETER
 
Vervolgens liggen er zes kuitenbijters te wachten over een afstand van goed 20 kilometer. De Oude Kwaremont is meestal de eerste test van de dag. De kasseien gevolgd door een stuk vals plat kruipen dan ook meteen in de benen. Zonder kans op recuperatie gaat het vervolgens over de kasseien van de steile Paterberg.Op de Oude Kwaremont zal je je waarschijnlijk voor het eerst afvragen waar je in godsnaam mee bezig bent. (foto belga)
Nog meer kasseien wachten op de beruchte Koppenberg en de minder bekende Steenbeekdries. Op de Taaienberg kan je met een beetje geluk gebruik maken van het gootje.

Die luxe zal Tom Boonen sanderendaags alvast niet hebben op zijn lievelingsklim, want dan komen er nadarhekken te staan.

De Eikenberg vormt met zijn slechte kasseien, vals plat en steile einde het sluitstuk van die zware passage.

DE AANLOOP NAAR MUUR EN BOSBERG

We zitten nu in volle finale en terwijl je naar adem hapt en je benen lijken te ontploffen, mag je jezelf gaan afvragen hoe je de combinatie van de korte maar veneinige Molenberg en de kasseien van de Haaghoek gaat doorkomen. Meteen daarna gaat het over de korte maar steile Leberg en ook de Berendries laat niet lang op zich wachten. Het asfalt bolt hier wel goed, maar deze helling is zo steil dat er maar geen einde aan lijkt te komen.De Muur van Geraardsbergen is dé helling van de Ronde. (foto belga)
Voordat we Geraardsbergen binnenrijden laat je je best niet verrassen in de Tenbossestraat in Brakel. Hierna volgt het heilige afsluitende duo.

De Muur van Geraardsbergen is dé klim van de Ronde, dus laat je hier maar eens goed gaan, voor zover dat nog mogelijk is. Ook op zaterdag zullen de toeschouwers hier gelukkig al van de partij zijn om je vooruit te schreeuwen.

De laatste opgave van de dag wacht even verderop op de Bosberg. Na deze kilometer kasseien door het bos gaat het in dalende lijn richting finish, waar bloed, zweet en tranen geleidelijk zullen overgaan in euforie en trots. En dan is het woord aan de profs!

De 15 hellingen van de RVV 2010 (klik voor meer info)Cycling.be in de laatste rechte lijn naar de RVV voor Wielertoeristen
DONDERDAG: De sfeer van de voorbije jaren in woord en beeld

VRIJDAG: De laatste nieuwtjes & tips voor de deelnemers

ZATERDAG: Uitgebreid verslag, foto’s, video