Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kan Evenepoel deze Lombardije winnen?

Wat zouden we graag volmondig ‘ja’ antwoorden op bovenstaande vraag! Maar zoals steeds is het antwoord genuanceerder dan ja of nee en moeten allerlei factoren in rekening gebracht worden. Cycling bekeek alvast het parcours, de beklimmingen en de finale van Il Lombardia van zaterdag. Ook de belangrijkste tegenstrevers hielden we tegen het licht.

Kaart ilombardia.it

Het parcours

De 115e editie van de Ronde van Lombardije brengt de renners van Como naar Bergamo met een tocht van 239 km. Hoewel Il Lombardia deze keer de iconische Muro di Sormano links laat liggen, blijven er nog zes beklimmingen – goed voor 4.500 hoogtemeters – om naar uit te kijken.

Profiel ilombardia.it

De eerste volgt al na 38 km; tijdens de klim naar de Madonna del Ghisallo (16,7 km aan gemiddeld 2,8%) zullen de renners met mindere benen dat al voelen. Daarna is er een afdaling naar het Comomeer om vanuit Almenno San Bartolomeo de Roncola Alta te bedwingen. Deze tweede helling van 9,4 km stijgt gemiddeld 6,6% maar kent aan het begin steile pentes tot 17%. Een derde klim volgt na een verderzetting richting Costa Valle Imagna (kilometerpaal 109) en een strook bergaf naar Ponte Giurino. Berbenno is 6,8 km lang, met een gemiddelde stijgingsgraad van 4,4% en pieken tot 8%. Daarna is het 30 km rijden tot de beklimming van Dossena (11 km en 6,2% gemiddeld) en 15 km later volgt Zambla Alta (9,5 km en 3,5% gemiddeld). De laatste klim van deze Noord-Italiaanse koers is de Passo di Ganda na meer dan 200 km fietsen. Met zijn lengte van 9,3 km en stroken van 15% op het eind kan een beslissende aanval hier gerust plaatsvinden. Wij houden alvast ons hart vast indien Evenepoel hier zou vertrekken, want vanuit Selvino volgt een afdaling van 12 km met 19 haarspeldbochten. Daarna volgt wel een vlakke strook van 9 km.

Finaleprofiel ilombardia.it

Finish

De Ronde van Lombardije doet in haar finale de Bergamo Alta aan, met klimstukken van 10 à 12%. Daar ligt ook de laatste mogelijkheid om een sprint te ontlopen. Een stukje van 200 m kasseien richting Largo Colle Aperto biedt misschien een extra troef. Wat volgt, is een afdaling naar Bergamo via een brede weg met goed asfalt. Op 2 km van de meet kan een verraderlijke wegversmalling en een plotse bocht een eventuele aanloop naar een sprint wel nog ontregelen. De laatste kilometer is dan wel weer rechttoe rechtaan.

De tegenstand

Natuurlijk zal het peloton Remco Evenepoel niet vriendelijk uitwuiven wanneer hij zijn aanval lanceert; een aantal kleppers van formaat zullen klaarzitten om mee te springen of om hun ploeg opdracht te geven om hem terug te grijpen.

Daarbij denken we in de eerste plaats aan man in vorm Primoz Roglic. De Sloveen won recent nog de Giro dell’Emilia en Milaan-Turijn en wil vast en zeker na Luik-Bastenaken-Luik in 2020 met winst in Il Lombardia een tweede monument binnenhalen. De ene Sloveen zal ook op zijn hoede moeten zijn voor die andere Sloveen: tourwinnaar Tadej Pogacar. Ook hij is op zoek naar een tweede klassieke zege, na La Doyenne in 2021. De beste vorm was er afgelopen week nog niet, maar de aanval in Tre Valli Varesine op 120 km van de finish toont dat hij aan het komen is. Daarnaast worden ook Michael Woods (ook goed in de Giro dell’Emilia) en typische klimmers voor dit terrein als Adam Yates (tweede van Milaan-Turijn), Jonas Vingegaard, David Gaudu en Bauke Mollema (winnaar Il Lombardia 2019) getipt.

Als het niet van de tegenstanders zal komen, zullen kanshebbers binnen de eigen ploeg van Evenepoel misschien zijn plannen voor revanche doorkruisen. Daarbij springt natuurlijk de wereldkampioen eruit. Als Julian Alaphilippe de topvorm uit Leuven heeft meegebracht kan hij de besten bergop volgen en vindt hij op dit parcours van de Ronde van Lombardije een finale op zijn maat. Een lachende derde bij Deceuninck-Quickstep kan mogelijks Joao Almeida zijn. De Portugese klimmer rijdt een goed najaar en wil zijn werkgever misschien nog een mooi afscheidscadeau bezorgen.

Revanche voor Remco

Voor een chauvinistische Belgische wielerfan zou het natuurlijk het mooist zijn moest Remco Evenepoel op zaterdag zegevieren. Een jaar na zijn zware val in de afdaling tijdens diezelfde wedstrijd zou het voor ‘de ket van Schepdaal’ een mooie revanche zijn. De vorm is er in ieder geval weer, getuige zijn huzarenstukje tijdens de recente Coppa Bernocchi. Wij hopen alvast op een mooie wedstrijd en dat de beste mag winnen natuurlijk!