Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Karsten Kroon beschrijft voordelen nieuwe Dura-Ace-schijfremmen

Met de nieuwste generatie Dura-Ace lanceert Shimano schijfremmen in de toplijn van het gamma. Aan zo'n lancering gaat heel wat testwerk vooraf, zoals we hier zien in dit filmpje met Karsten Kroon die de R9100 Disc test in de afdaling van de adembenemende Passo dello Stelvio.

De komende maanden lanceert Shimano vier video’s die in woord en beeld het verhaal vertellen van de ontwikkeling van de nieuwe Dura-Ace R9100 serie. Ze nemen je van begin tot eind mee op een visuele tour door dit fascinerende proces en je krijgt te horen wat de profs vertellen over hun ervaringen tijdens het testproces.

Shimano heeft uiteraard al schijfremmen voor racefietsen in het gamma, maar de R9100 is de eerste Dura-Ace-groep die schijfremmen als optie heeft. Dat is meteen een serieus teken dat Shimano nu het volste vertrouwen heeft in discs op een koersfiets. Een belangrijke aanpassing is de nieuwe Ice Tech Freeza remschijf met groter oppervlak die de warmte beter verspreidt. Vanaf nu houd je het koel tijdens een afdaling, zelfs als het een graadje warmer wordt. De remklauw kreeg een meer low-profile ontwerp, zodat je fiets er nog beter gaat uitzien.

Kroon trapt een open deur in wanneer hij de voordelen van schijfremmen beschrijft: “Het grootste voordeel is de remkracht, zeker in natte omstandigheden. De schijfremmen zijn erg betrouwbaar en dat voel je met name wanneer je overstapt van velgremmen naar discs. De moduleerbaarheid van velgremmen is een stuk kleiner en je kunt gemakkelijk je rem blokkeren in een bocht. Een schijfrem is makkelijker te controleren. We geloven echt dat schijfremmen de volgende stap op vlak van remmen zijn.”

De Stelviopas is een uitstekende plek om remmen te testen. Met zijn 48 bochten heb je genoeg plaatsen om de schijven op de proef te stellen. Het fotogenieke karakter van de Stelvio nemen we er graag bij. Op het einde van het filmpje krijgen we al een vooruitblik op de volgende video in de reeks over de nieuwe Dura-Ace.