Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kask presenteert ‘snelste racehelm’ (VIDEO)

Dankzij de samenwerking met Team Sky kan het Italiaanse Kask de nieuwe Utopia presenteren. Dat zou de snelste fietshelm moeten zijn, maar de koeling lijkt het echte geheime wapen.

De Kask Utopia wordt pas later op het jaar beschikbaar om te kopen, maar het wordt meteen de meest aerodynamische helm van het Italiaanse merk. Koeling en zeker ook de veiligheid zouden op een even hoog niveau staan. Team Sky, dat hielp met de ontwikkeling ervan, zal al in de Santos Tour Down Under met de Utopia aan de start verschijnen.

Carsten Jeppesen, Head of Technical Operations and Commercial bij Team Sky, zei: “Op vlak van aerodynamica is er maar weinig zo belangrijk als een helm, maar het draait niet alleen om aerodynamica – de veiligheid van onze renners is onze eerste prioriteit, en Kask deelt die filosofie. Daar bovenop hebben onze renners nood aan comfort, koeling, temperatuurregeling en stijl, allemaal factoren die bijdragen tot een betere prestatie. Door samen te werken met Kask bij de ontwikkeling van de Utopia konden we focussen op veel van die factoren om zo een compleet geteste, geavanceerde helm produceren die een schitterende toevoeging aan het Kask-gamma blijkt te zijn.”

Bij de ontwikkeling an de Utopia heeft Kask de 10 beste aerohelmen in de windtunnel getest en er een 3D-scan van gemaakt voor een CFD-computersimulatie. De tests gebeurden bij verschillende windsnelheden en windhoeken. Uiteindelijk bleek de Utopia 6 watt te besparen bij 50 km/u ten opzichte van de dichtste concurrent. Dat is niet enorm veel, maar Team Sky is natuurlijk de ploeg van de ‘marginal gains’. Bovendien lijkt de koeling, dankzij de interne kanalen, een belangrijk voordeel voor deze aerohelm. Je zou er volgens Kask het hele jaar door en in alle klimaten mee moeten kunnen rijden. Zelfs de Resistex-padding, bestaande uit een snel afvoerend en ademend materiaal op basis van actieve kool, moet daarbij helpen. 

Het gewicht van 235 gram in maat medium is een andere meevaller. De Utopia komt er in drie maten en de pasvorm zou dankzij het Octo Fit-verstelsysteem perfect moeten zijn.