Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Koers morgen: Dwars door Vlaanderen

De 75e Dwars door Vlaanderen is de laatste koers op Vlaamse bodem voor de superieure Ronde van Vlaanderen van zondag. Grote afwezige hier is Wout van Aert, die rust neemt in de aanloop naar Vlaanderens Mooiste. Titelverdediger Mathieu van der Poel en alle WorldTour-teams staan wel aan de start.

Dwars door Vlaanderen was vorig jaar helaas ook bij de getroffenen die een jaartje oversloegen door de pandemie. Dit jaar zijn ze helemaal terug en werd het parcours zelfs wat hertekend. De Kluisberg vervangt de Nieuwe Kwaremont als eerste helling in Dwars door Vlaanderen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8% en uitschieters tot 16% krijgen de renners meteen een stevige helling voor de kiezen. Een goede 35 kilometer later rijdt het peloton er andermaal over. Voor de Hotond is een plaatsje weggelegd in de finale. De aankomst is zoals gewoonlijk in Waregem waar de laatste vijf kilometer ook de laatste vijf kilometer van het BK zijn, later dit jaar op de kalender.

De favorieten

Wordt het weer een veni, vidi, vici-verhaal voor Mathieu van der Poel of spelen de andere teams een slim spelletje? De Nederlandse kampioen staat zonder twijfel als topfavoriet aan de start. Dankzij zijn bloedvorm zullen heel wat ploegen hun tactiek op hem afgesteld hebben, al is het ook altijd uitkijken naar die andere kopman bij Alpecin-Fenix: Tim Merlier. Een van die ploegen die wederom met een sterk blok aantreedt, is Deceuninck – Quick-Step. Wereldkampioen Julian Alaphilippe en E3-winnaar Kasper Asgreen zijn erbij, evenals Florian Sénéchal en tweevoudig winnaar (2017 en 2018) Yves Lampaert.

Ook Oliver Naesen is weer van de partij. Hij gaf na de E3 en Gent-Wevelgem aan dat het ontzettend zwaar koersen is met al die supertalenten. Als hij zijn beste benen vindt, vormt de geboren Oostendenaar ongetwijfeld gevaar voor de rest. Europees kampioen Giacomo Nizzolo zal zich na zijn tweede plaats in de E3 Harelbeke opnieuw willen tonen en vol voor winst gaan. Hij is trouwens altijd een lastige klant in de sprint. Zijn landgenoot Matteo Trentin zit de jongste koersen altijd in de vuurlinie en twijfelt geen seconde om koers te maken. Andere renners die je zeker niet mag vergeten, zijn: Anthony Turgis, Dylan van Baarle, Arjen Livyns, Bryan Coquard en Christophe Laporte. Met zo’n deelnemersveld wordt het ongetwijfeld een mooi schouwspel in Dwars door Vlaanderen.

In de vorige editie, twee jaar geleden, was het Nederland boven met Mathieu van der Poel en Ellen van Dijk: