Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Koning/Kroonprins: oude en nieuwe Belgische heerser vergeleken

Na de uitstap naar de VS keert de cross dit weekend terug naar de Lage Landen. Speciaal voor cycling.be maakte Erwin Vervecken deze vergelijking tussen de nieuwe crosskoning Wout van Aert en de vorige koning van het veldrijden, Sven Nys.

Sven Nys zwaaide vorig jaar af na zowat 15 jaar alleenheerschappij in het land van modder en slijk. Er waren in al die tijd heel wat troonpretendenten, maar geen enkele kon z’n voet volledig naast die van Sven zetten.

Wie de laatste twee jaar wel uitdrukkelijk aan eenzelfde carrière is begonnen, is Wout van Aert. In zijn eerste profjaar winnaar van de bpost bank trofee en vorig seizoen buiten het Europees kampioenschap alle grote trofeeën mee naar huis.

Wat maakt deze twee kampioenen nu zo uniek? Zijn ze qua persoonlijkheid elkaars gelijken of zit er ook een groot verschil tussen de twee?

FYSIEK EN MENTAAL TOP

Feit is dat ze beiden fysiek de absolute top zijn. Allebei beesten op een fiets. Mannen die tegen een stootje kunnen en heel veel trainingsarbeid kunnen verteren. Terwijl de meeste renners ergens een maximum aan belasting aankunnen, lijken ze allebei geen einde te kennen aan hun trainingsbelastbaarheid. Allebei zijn ze ook mentaal klaar en bereid om die inspanningen te leveren.

Ook hun mentale sterkte is vergelijkbaar. In de eerste grote topconfrontaties als jonge prof soms nog breekbaar, maar na een paar mislukkingen toch ook sterk genoeg om te beginnen scoren. Al moeten we toegeven dat de klik bij Wout er al veel vlugger is gekomen dan die bij Sven Nys, die pas tegen zijn dertigste ook een WK volledig naar zijn hand kon zetten.

DE VERSCHILLEN

Er zijn toch ook verschilpunten, hoor ik je luidop afvragen? Die zijn er zeker. Terwijl Wout momenteel nog minutieus de trainingsschema’s van trainer Marc Lamberts volgt, was het een publiek geheim dat Sven in de laatste jaren graag meer trainde dan de schema’s van Paul Van den Bosch voorschreven. Sven kon erop kicken om uren aan enorme intensiteiten te trainen en zichzelf een Spartaans regime op te leggen. Voor hem was de kick van wéér eens een monstertraining met zoveel duizenden hoogtemeters aan die en die snelheden te volbrengen belangrijk om mentaal sterk aan het volgende weekend te beginnen. Sven liet zich ook omringen door mensen die hem constant dat gevoel aanpraatten en dat had hij nodig. Terwijl geen enkele theorie zou kunnen staven waarom Sven met het regime dat hij volgde zo kon blijven presteren, was de enige vaststelling dat het bij hem blijkbaar wel werkte.

Wout daarentegen heeft minder bevestiging nodig van mensen uit zijn omgeving. Hij is zelf overtuigd van zijn eigen kunnen en kan ook de belangrijke dingen in de voorbereiding onderscheiden van de details die het verschil niet maken. Wout is iemand die perfect na een training of wedstrijd en bij gelegenheid een glaasje zal drinken, terwijl Sven dat niet zal doen. Niet zozeer omdat hij daar fysiek slechter van wordt, maar het gevoel van er niet alles voor gedaan te hebben was bij hem minstens even belangrijk als de trainingen op zich. Al moet ook gezegd worden dat Sven daarin gematigder is geworden met de jaren.

Eén feit is zeker: met Wout van Aert is België verzekerd van de nieuwe heerser!