Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Jasper Stuyven

Kopman: Jasper Stuyven

Met de knappe zege in Milaan-Sanremo behaalde Jasper Stuyven eind maart zijn grootste overwinning in zijn carrière. Eindelijk maakte hij komaf met de vraag ‘wanneer hij zijn eerste klassieker zou winnen’. De druk is van de ketel. “Ik ga nooit een veelwinnaar worden”, weet de kopman van Trek-Segafredo, “alleen hoop ik mijn palmares wel nog op te smukken met enkele mooie koersen.” Waarom niet dromen van het WK, dat dit jaar plaatsvindt in en rond zijn thuisstad Leuven?

“Mathieu en Wout zijn ontzettend sterk, maar daarom geef ik me nog niet op voorhand gewonnen”, zei Jasper Stuyven begin dit jaar op de teamstage van Trek-Segafredo in Spanje. “In het wielrennen wint niet altijd de sterkste. Tactiek en koersomstandigheden spelen ook een rol. Ik ga er dus niet van uit dat ik voor plek vier rijd en ik ga er ook niet zomaar van uit dat ik alleen kan winnen als zij pech of een slechte dag hebben. Dat mag je niet doen, anders moet je niet aan de start van een wedstrijd verschijnen. Niemand is onklopbaar. Een paar jaar geleden werd gezegd dat Peter Sagan vijf keer de Ronde van Vlaanderen en zeven keer Parijs-Roubaix zou winnen, maar dat is ook niet gebeurd …”

Jasper Stuyven is geen man van grootspraak en al zeker geen waarzegger, maar de winnaar van Milaan-Sanremo had wel gelijk voor de start van het seizoen. Terwijl iedereen het over de ‘Grote Drie’ en hun mogelijke dominantie in het voorjaar had, weigerde hij te geloven dat ze de buit netjes onder elkaar zouden verdelen. Mathieu van der Poel won de Strade Bianche, Wout van Aert Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race en Julian Alaphilippe de Waalse Pijl, maar in de tussentijd wist Kasper Asgreen wel te scoren in de E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen, won Davide Ballerini de Omloop Het Nieuwsblad, zegevierde Dylan van Baarle in Dwars door Vlaanderen en imponeerde Tadej Pogacar in Luik-Bastenaken-Luik.

Ook Stuyven deed zijn spreekwoordelijke duit in het zakje. Met Milaan-Sanremo won hij zijn eerste Monument. Zo maakte hij komaf met de vervelende opmerkingen van enkele wielerjournalisten, die hem al een tijdje bestookten met de vraag wanneer hij eindelijk zijn eerste klassieker zou winnen. 2020 begon goed met winst in de Omloop Het Nieuwsblad, maar vlak nadien gooide corona roet in het eten. De fraaie zege in ‘La Primavera’ maakte echter veel goed. 

Was het een grote opluchting? Eindelijk dat eerste Monument op zak?
Jasper Stuyven: “Opluchting is een groot woord. Ik was gewoon heel blij dat ik die grote zege te pakken had. Het neemt de druk een beetje weg. En vervelende vragen van journalisten … (lacht). Ik ging daarna ook niet zweven. Ik besef maar al te goed dat ik niet plots een veelwinnaar ben. Dat hebben de daaropvolgende koersen bewezen. Het lukt niet altijd, maar het stemt me wel gelukkig dat ik deze ‘grote vis’ alvast op mijn palmares heb. Ik ben ook niet plots ‘die renner met een beslissende aanval in de slotkilometers’. Dat lukte in Milaan-Sanremo, maar vaak levert zo’n ultieme demarrage niets op. Ik zal het altijd moeten hebben van mijn momenten, van een zeer goede dag. En dan kan ik toeslaan. Ik hoop gewoon jaar na jaar mijn palmares verder op te smukken.”

Lees het volledige artikel in de vijfde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!